Odp: Lustrzanka do 1800zł.
Ja jednak wolę ze sklepu brać xD, jak coś zrobi kaput to wiem gdzie zanieść i mam pewność, że jak kupie kicz to mi wymienią na działający a nie zwiną się i nic nie było :D, eos 600d kosztuje ok 1800 a 650d to cena 2500 minimalnie, a za 2500 to już raczej wziąłbym pentaxa k-30, uszczelki, też 9 krzyżowych itd ;). Ale ogólnie Nikon d5100 jak oglądałem jest dużo dużo lepszy, tylko że zdjęcia robi gorsze xD....
Cytat:
Zamieszczone przez
yrats
Jeśli wierzyć wykresom w u Optycznych, którzy nawiasem mówiąc są bardzo procanonowi, to wszystkie trzycyfrowe modele od 550 w górę niestety są coraz mniej dokładne.
A może najlepiej wierzyć sobie. Kolega chyba tutaj przyszedł po to żeby zasięgnąć opinii na temat sprzętu od użytkowników. Z tego co pisze to wynika że czytać umie ;) więc zapewne testy zna. Po co takie forum jeśli użytkownicy odsyłają do testów.
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
Ja jednak wolę ze sklepu brać xD, jak coś zrobi kaput to wiem gdzie zanieść i mam pewność, że jak kupie kicz to mi wymienią na działający a nie zwiną się i nic nie było :D, eos 600d kosztuje ok 1800 a 650d to cena 2500 minimalnie, a za 2500 to już raczej wziąłbym pentaxa k-30, uszczelki, też 9 krzyżowych itd ;). Ale ogólnie Nikon d5100 jak oglądałem jest dużo dużo lepszy, tylko że zdjęcia robi gorsze xD....
To ten D5100 jest w końcu lepszy, czy gorszy? Bo raczej nie ma możliwości żeby był taki i taki jednocześnie.
Kup D5100 + 18-105 lub D90 + 18-105.
Z D90 będziesz mieć gorszą matrycę niż w D5100, ale ciągle lepszą niż 600D, a sam aparat jest funkcjonalnie i ergonomicznie pod każdym względem (z wyjątkiem filmów) lepszy niż 600D czy tym bardziej D5100.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...___698_692_439
Albo idź na całość i kup Sony A57, tylko musisz się nie bać EVF :-P
http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...___798_698_692
I na koniec moja opinia.
Każdym z tych aparatów można zrobić świetne zdjęcia.
Wybór oparłbym na tym jaką optykę chcę kupić do aparatu i czy w danym systemie jest dostępna, a jeśli tak to czy będzie mnie na nią stać.
Lepiej mieć trochę słabsze szkła niż nie mieć nic.
Jeśli chcesz się oprzeć o szkła niezależnych producentów to kup Nikona lub Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Z D90 będziesz mieć gorszą matrycę niż w D5100, ale ciągle lepszą niż 600D
w czym lepsza jest matryca d90 od 600d ? Używałeś obu ? czy tylko testem się sugerujesz z linku?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
w czym lepsza jest matryca d90 od 600d ? Używałeś obu ? czy tylko testem się sugerujesz z linku?
Używałem D90, nie miałem nigdy żadnego Canona APS-C. Testy Dxomark uważam za wiarygodne i dające w miarę sensowne informacje.
Nawet gdybym miał D90 i 600D to nigdy nie zrobiłbym między nimi testu porównawczego. D90 uważam za znacznie lepszy aparat niż 600D. To takie 60D w wydaniu Nikona.
Ogólnie uważam ofertę Nikona w dla APS-C za ciekawszą.
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
Wydaje mi się , że rynek /kupujący na całym świecie/ zweryfikowali te dwa aparat Canon 600D i Nikon d510. Nie znam statystyk ale stawiam na dużą..ą przewagę Canona w tym pojedynku. Może to pomoże podjąć decyzję.
Wyciąganie cieni z rawu i cała zaawansowana obróbka na kompie, gdzie matryca Nikona ma przewagę, to melodia przyszłości na tym stopniu zaawansowania. Gdy te parametry będą istotne dla Ciebie to będziesz wiedział jaki aparat kupić. Na początku to jest frajda łatwych i ładnych zdjęć. Zakup canon 600d to nie jest na pewno wtopa.
Pozdr. i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Ogolnie to mam photo cs 3 i lightrokm'a, sciagnalem dla testu rawy d5100 i 600d i albo po prostu jeszcze slabo umiem sie tym obslugiwac albo najzwyczajniej dla mnie nie ma roznucy xD
Ok wziąłem canona eos, jednak tak czy tak mam za duże łapki na nikona, a mimo wszystko lepiej mieć wygodę :D, hmm pierwsze wrażenia są bardzo dobre. Bateria w opakowaniu nie była zbytnio naładowana więc zrobiłem ledwo parę zdjęć, ale mimo tego zauważyłem, że albo nie umiem używać trybu auto albo zbytnio automatem nie powala, jednak zabawa manualem przewalona, nie umiem prawie nic a zabawa świetna :D. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :*
To jak już uznasz, że opanowałeś sprzęt i że zdjęcia są fajne to pochwal się nimi na forum w Galerii użytkowników ;)
tap ze smartfona
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
Ok wziąłem canona eos, jednak tak czy tak mam za duże łapki na nikona, a mimo wszystko lepiej mieć wygodę :D, hmm pierwsze wrażenia są bardzo dobre. Bateria w opakowaniu nie była zbytnio naładowana więc zrobiłem ledwo parę zdjęć, ale mimo tego zauważyłem, że albo nie umiem używać trybu auto albo zbytnio automatem nie powala, jednak zabawa manualem przewalona, nie umiem prawie nic a zabawa świetna :D. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :*
I o to chodziło od samego początku. Fajnie, że się cieszysz! Powodzenia życzę i cierpliwości w nauce i radochy wielkiej z każdego nowego obrazka!!!