Eeeetam...za duża kobyła. Gdzie toto dźwigać w plenerze lub na wycieczce /posiadacz NEXa-6/:D
Wersja do druku
Eeeetam...za duża kobyła. Gdzie toto dźwigać w plenerze lub na wycieczce /posiadacz NEXa-6/:D
Ja jestem daleki od wieszania psów, bo wydaje mi się, że Double PIxel AF to genialny wynalazek. Żeby zrozumieć problem techniczny z niektórymi szkłami to trzeba by najpierw zrozumieć jak to działa. Niestety ja nie rozumiem jak to działa, chociaż wydaje mi się, że rozumiem dobrze zwykły AF na dedykowanych czujnikach.
Chodzi o to, że czujniki zwykłego AF widzą przez tor optyczny AF tylko mały wycinek światła z obiektywu, blisko krawędzi przysłony (np. f/5.6 albo f/2.8) . Tak, jakby przez dodatkowy mały otwór, np. f/11. Dlatego obraz na czujniku AF jest (dość) ostry, nawet kiedy na matrycy jest piękne boke jak śmietana. Natomiast każdy z pół-pixeli musi widzieć obraz z całej połowy obiektywu żeby funkcjonować jak normalny pixel. Czyli obraz zupełnie nieostry nie nadawałby się do AF. Jak to jest zrobione, że każdy pixel może funkcjonowac jako czujnik AF i jak normalny pixel -- to jest jakiś tajemniczy trick Canona.
Mnie ciekawi jedno - czy w AF LV skazani jestesmy na ogromny prostokat AF, czy bedzie mozna bedzie ustawic jakis maly punkcik AF (powiedzmy kopia tego z wizjera, ale na ekranie LV) w dowolnym z tych 80% miejsca na matrycy.
Raczej nadal na ogromny, wszak o filmowanie głównie się rozchodzi...
Z innych nowości:
wygląda niestety na to, że Canon nie poszedł za obecną modą i zostawił filtr AA, za to reklamuje się nowym materiałem na filtry koloru (lepsza transmisja) i ulepszonymi fotodiodami.
Na to czekałem od dawna. Jeśli dynamika i wysokie ISO choć trochę zbliży się do mojej starej alfy 580 to kupuję Canona :)
Trochę filmików na YT już jest , jakby ktoś chciał to np: Handmade - Canon EOS 70D (First Look) - YouTube
Mam nadzieje że nowa matryca pokaże pazur :D
Ok 200 gram ( z baterią ) lżejszy od 7D więc raczej odświeżony 60D i bajery z 650D jak dotykowy ekran. Widać że brak już pomysłów co można ulepszyć.
Nie bardzo widzę żeby coś wskazywało że będzie robił lepsze foty od 50D itp . I raczej zmiany w kierunku video idą i LV .
Nawet biorąc pod uwagę to, że żadna z reklamowanych funkcji nie będzie działać tak jak powinna, ten aparat może dobrze namieszać. Raz, że to idealna puszka na backup do 6D (guzikologia, ilość mpix, zasilanie, rodzaj kart) to pod warunkiem dobrej pracy na wysokich ISO w przypadku filmu spokojnie przebije tandemik 6D + 50L. W końcu będzie się można bez większych problemów bawić w video na fotograficznych szkłach.
Jaram się, definitywnie zgarnę sobie do kręcenia zestawik 70D + 24L + glidecam :-)