ale do repo może być 16-35 L ..? pytam bo mam Sigme 35 1,4 i kupno 24 L jakoś (w mojej ocenie, ale może się mylę) mija mi się z celem a wolałbym mieć coś szerszego na bardziej "dynamiczne" kadry...
Wersja do druku
ale do repo może być 16-35 L ..? pytam bo mam Sigme 35 1,4 i kupno 24 L jakoś (w mojej ocenie, ale może się mylę) mija mi się z celem a wolałbym mieć coś szerszego na bardziej "dynamiczne" kadry...
No niby na wszystkie pytania padła odpowiedz w tym wątku, ale nie ma to jak dostać bezpośrednią odpowiedzią w twarz;)
Fotografia ślubna nie jest moim źródłem zarobkowania, po prostu zdarza się od czasu zrobienie zdjęć na ślubie, głównie znajomym, znajomym znajomych... Robię też zdjęcia zespołom muzycznym, również na koncertach, nazwijmy to, że buduję swoje portfolio.
Sprzęt, którego używam to body (czy ktoś jeszcze pamięta;)) Canon 20D, obiektywy 17-55 2.8, 85 1.8 oraz lampa 580II.
Oczywiście największym problemem jest ograniczenie ISO do 800 bo wyżej to koszmar i w tym temacie chciałbym coś zmienić.
Jako że mój budżet jest bardzo ograniczony plus spore obciążenia finansowe pomyślałem to takich rozwiązaniach.
Wiem Canon 5D mkII załatwił by sprawę, ale finansowo mogę pozwolić sobie tylko na takie rozwiązania. Nie ma chyba żadnych szans bym wyskrobał 5kzł
Sprzedaję 17-55, kupuję w to miejsce Sigma 35 1.4 plus Canon 5D pierwsza edycja lub kupuję Canon 60D korzystając z obecnego cash-back Canon'a.
Jakie są moje obawy? 5D to już wiekowy aparat więc różnie może być, jednak FF jest oczywistym plusem. 60D nowa technologia, ale crop, więc wiadomo...
Fajnie byłoby usłyszeć zdanie kogoś z zewnątrz, bo ja już mam jajecznicę z mózgu;)
Zastanawiasz się między 60d a 5d classic? Tu nie ma co się zastanawiać, 5d bez mrugnięcia. Z 35 fajny zestaw będzoe
tapatalk
Zastanawiam się, bo jakby nie było 5D to myśl techniczna z przed prawie dziesięciu lat...
ale jeśli nie filmujesz i nie stać Cię na 5D mk2 to jest najfajniejsza opcja...z Sigmą 35 1,4 będzie rewelacja... :)
jak juz ma sie w posiadaniu 50mm /i ta ogniskowa nam odpowiada/, to kupno czy to Sigma 35/1.4 czy 35L to kiepski pomysl imho - o wiele lepiej sprawdza sie zestawienie 24L + 50mm, niz 35mm + 50mm
podoba sie 50mm? dokupuj 24L - bedziesz zachwycony ;)
nie podoba sie 50mm? zamien ja na 85/1.8 i kupuj 35L (albo Sigma 35/1.4) - tez bedziesz zachwycony ;]
wszystko opiera sie o to, czy wyjsciowa ogniskowa - 50mm - jest dla Ciebie ok, czy nie ok.
tym samym sadze, ze wybor pomiedzy 24L a 35L jest b. latwy :)
*EDIT*
oczywiscie wszystko to, co napisalem - dotyczy FF
crop do slubow to porazka.
nawet 5D classic bedzie 100x lepszy do slubnego repo (i pleneru), niz jakikolwiek najnowszy korpus aps-c z niewiadomo jak wypasionymi ficzersami.
trzy strony wczesniej ktos twierdzil inaczej, ale argumentow na poparcie tej tezy do dzisiaj sie nie doczekalem :mrgreen:
przy tych dostępnych czułościach najlepiej i najwygodniej mieć 24-70L. Kiedyś sprzedałem, teraz chętnie bym wrócił, choć ciężki
ja własnie uzytkuje 50tki jako podstawy i jestem z tej ogniskowej zadowolony. teraz nabylem druga szt 5D C wiec poszukam czegos ponizej 50mm.