Odp: Branża ślubna zdycha...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tyle że co to ma wspólnego z tym o czym piszemy?
Sam nie wiem .... ale historyjka fajna. Czy nie ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Bardzo serio.
Nie przypominam sobie, by mnie kiedykolwiek ciągnęło do oglądania zdjęć ślubnych moich rodziców. Wręcz przeciwnie.
Cytat:
P.S.
ja wiem...niektórym się wydaje, że ślub się bierze tylko po to coby ON (jeden z "niektórych") mógł sobie pofocić i pokazać jaki z NIEGO masta of fotografer....blah...blah... :)
A to już nie wiem a propos czego było...
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To znaczy ile wychodzi cena godziny pracy fotografa ślubnego przy takim zleceniu za np. 1500 zł?
Pytam z rzeczywistej ciekawości a na forum myślę, profesjonaliści mają to oszacowane. No i rzeczywiste materialne koszty wykonania zlecenia?
W moim (jako zleceniodawcy) przypadku musi być bardzo tania. 4 koła za blisko rok pracy to darmocha wręcz :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie przypominam sobie, by mnie kiedykolwiek ciągnęło do oglądania zdjęć ślubnych moich rodziców. Wręcz przeciwnie.
a obejrzałbyś film ślubny swych prapradziadków sprzed 100 lat, nawet gdyby zrobił go największy ówczesny partacz ???? jak cenny dla Ciebie i twych dzieci byłby to film ??? ......
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a obejrzałbyś film ślubny swych prapradziadków sprzed 100 lat, nawet gdyby zrobił go największy ówczesny partacz ???? jak cenny dla Ciebie i twych dzieci byłby to film ??? ......
Pewno. Jako ciekawostkę. Jeden raz.
Niestety mógłby być problem z odtworzeniem 8-).
Ślubów nie robię, ale zawsze jak widzę tego typu tematy to mam uśmiech od ucha do ucha ;). Jeszcze się nie spotkałem żeby osoby biorące wielokrotności wspomnianych 1500 zł narzekały na brak klientów, a chyba oni pierwsi powinni? Najlepiej jest jak się trafia na post osoby piszącej, że nawet za 1000 zł nie ma klientów. Jedno spojrzenie w portfolio i już wiadomo czemu ich nie ma.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomym, który robi prawie wyłącznie śluby. Go takie tematy śmieszą jeszcze bardziej. Nestety nie ma czasu ich czytać, bo klientów przybywa i robi zlecenie za zleceniem - "klientów jest coraz więcej, stawki rosną, a na te głupoty na forach nie ma co patrzeć". Do tanich nie należy, więc chyba już dawno powinien nie mieć dla kogo pracować.. ale jakoś klienci sobie z tego sprawy nie zdają i ciągle chcą płacić. Dodam że w dużym mieście to on na pewno nie mieszka. Zresztą to bez znaczenia, bo chyba dojazd gdzieś to nie problem.
Odp: Pytanie dla zaawansowanych
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
zero zł :) nie miałem ślubu jak dotąd hehe
To skandal żeby do fotografii ślubnej dopuszczali, za przeproszeniem, niedoświadczonych przez życie.
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
Po raz kolejny bicie piany na CB, więc i ja włączę mikser i dodam od siebie, tylko tyle, że film za 5.000PLN przy ślubie za 8.000 PLN to jak włożenie do malucha silnika od mercedesa 6.0 AMG :-)
W takich sytuacjach w ogóle nie wynajmujesz nikogo :P
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Dobrze gadasz kolego. Jako fotograf hobbysta absolutnie bym za reportaż kotleciarski nie zapłacił kilku tysięcy PLN.
A za inny reportaż już tak? Bo tzw kotlety to gorsza dziedzina foto zapewne? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
znajduja normalna prace a fotografie ciagna jako hobby.
:shock: No tak fotografia przecież nie jest normalnym zajęciem :shock: A poważnie to w Polsce zapotrzebowanie na dobra kulturalne jest bliskie zeru lub nawet poniżej i stąd cały problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale popatrzcie na to z drugiej strony - czy zdjęcia, jakie by nie były, są warte wydania więcej niż tysiąc złotych? Moim zdaniem - zdecydowanie nie.
no i w takim razie wiemy, czemu w branży ślubnej jest słabo