Najwyraźniej mam złe informacje, bo wczoraj dwie osoby pisały mi, że Canon ma tańsze obiektywy :)
Dziękuję wszystkim za rady :mrgreen:
Wersja do druku
jak na raty, to tylko nowy. chociaż są sklepy, gdzie używki też sprzedają ratalnie. Ogólnie nowy na gwarancji jak dla mnie jest lepszy niż używka bez, bo nigdy nie wiadomo co kto robił, ale mój kolega twierdzi odwrotnie i jeszcze nigdy się nie przejechał (oby tak dalej). Są też tacy, którzy kupili używkę i po miesiącu do serwisu :O . Ale koniec gdybania. Canon na pewno ma ciut więcej możliwości jeżeli chodzi o kreatywną fotografię, a nikon bardziej celował w filmowanie. Tak czy siak dobrze, żebyś dotknęła obu aparatów i zobaczyła który lepiej leży, (poczytała) o klawiszologii na puszce (co gdzie się ustawia w obu aparatach). Chyba na optycznych, albo fotopolis w testach jest opis dokładnie puszek ze zdjęciami. Poczytaj jeszcze i dokładnie przemyśl decyzję i za żadne skarby nie sugeruj się naszymi podpowiedziami, bo to musi być Twoja niezależna decyzja. Wpisz "3100 test" lub "1100d test" i poczytaj, ale uważaj, bo nie wszystko jest rzetelnie opisane i oni też czasami "sugerują" zakup :D
Dość rzetelne testy znajdziesz na dpreview, o ile angielski nie jest przeszkodą :)
Głownie zależy mi na fotografowaniu, filmowanie to "przy okazji", że tak powiem ;)
Nikona raz miałam w rękach, wtedy pierwszy raz miałam w rękach, zdjęcia zrobiłam rozmazane, nie wiedziałam co gdzie i jak, ale dostałam aparat do łapki i miałam kilka zdjęć zrobić, ale to pomińmy :mrgreen: i Nikon (niestety nie wiem jaki model) wydawał mi się cięęężki, a z Canonem niestety nie miałam nic wspólnego.
Czytam właśnie, może mi się coś rozjaśni, chociaż skłaniam się bardziej ku Canonowi :)
Zdecydować zdecyduje... ja :mrgreen: , ale biorę pod uwagi Wasze, znajomych uwagi, którzy wiedzą "Trochę" więcej na ten temat :D
Zawsze można zrobić mętlik i pomyśleć O Pentaxie fajny/zapomniany ale praca z tanimi dobrymi obiektywami jak marzenie ;_)
Ja bym zerknął w wizjer... a nie dzielił włos na czworo. Jak zerkniesz sama będziesz znała odpowiedź co wybrać.
Full frame? :mrgreen: (kiepski żart, wiem).Cytat:
Ja bym zerknął w wizjer... a nie dzielił włos na czworo. Jak zerkniesz sama będziesz znała odpowiedź co wybrać.
Chodziło mi raczej o jego jasność...
mi tam w Nikonie przeszkadza światłomierz w złą stronę, to go na samym początku zdyskwalifikowało :D ale co kto lubi ;)