Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Pozwolę sobie przekopiować mojego posta z tematu "Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie" Może komuś się tutaj przyda
Wczoraj miałem przyjemność korzystania z 6d
Do tej pory korzystałem z 5dII + 50d. 50d ostatnio zostało sprzedane. Wybór nowego body ograniczam do 6d oraz 5d III. 5d III nigdy jeszcze nie miałem w dłoniach więc sie nie wypowiadam, ograniczam się do porównań 5dII do 6d.
Wykonanie i materiały podobne do 5d II
Klawiszologia zdecydowanie gorsza od tej z 5dII brakuje przycisków po lewej stronie, brak joysticka to kolejny minus, na początku nie mogłem się połapać ale pwenie z czasem szło by się przyzwyczaić. 6d jest też mniejsze i gorzej leży w dłoni (co innego mówią testy na youtube)
Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to jest nieco lepsza od 5d II. Podczas gdy na niskich ISO ciężko określić które zdjęcie było robione którym modelem to od ISO 3200 nie mam już z tym najmniejszego problemu, kilka lat robi w temacie matryc naprawdę sporą różnicę. Wszystkie zdjęcia robiłem w RAWach, ISO 20 000 w 6d jak najbardziej użyteczne.
AF sprawdzałem tylko na punkcie centralnym. 6d jest szybszy, nie jest to ogromna różnica ale wyczuwalna. Testowałem na obiektywach
Canon 28
Canon 50 f1,4
Canon 85 f1,8
Ze wszystkimi obiektywami AF trafiał w punkt. Najbardziej odczuwalne przyspieszenie ustawiania ostrości można było odczuć korzystając z 50mm f1,4
Różnica AF była jeszcze większa kiedy w pokoju był półmrok, Kiedy 5dII gubił się na mało kontrastowych miejscach 6d bez większego problemu ustawiał ostrość.
Mam nadzieje że może komuś moja wypowiedź pomoże w wyborze body. Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś pytania proszę pisać
Cytat:
Zamieszczone przez
patric89
Mam nadzieje że może komuś moja wypowiedź pomoże w wyborze body. Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś pytania proszę pisać
a punkty boczne?
Tak jak napisałem wyżej testowałem tylko na punkcie centralnym (przyzwyczajenie z 5dII) wczoraj jeszcze chwile miałem body w rękach z podpiętym 70-200 f4IS
Różnica prędkości AF do 5dII wyczuwalna, na 50/60 zdjęć wszystkie idealnie w punkt = ja już podjąłem decyzję ;)
Zamieniasz 5DII na 6D? Sprawdź te boczne to przecież kluczowe. Wszyscy wiedzą o tym,że ISO jest lepsze.
Witam,
Po możliwie wnikliwej lekturze niniejszego wątku (oraz kilku innych) nadal stoję przed dylematem - w jaki sposób przejść z 40D na pełną klatkę... :) Zastanawiam się nad: 1) 5D mkIII lub 2) 6D. Ten pierwszy wydaje mi się być aparatem niemalże doskonałym jak na potrzeby i oczekiwania zaawansowanego fotoamatora (a nawet je znacznie przewyższać), natomiast w 6D obawiam się słabego AF (poza centralnym), niedogodności braku joysticka (40D ma i jest to wygodne) oraz solidności samego korpusu. Gdyby nie prozaiczne powody finansowe, które jednak 4K PLN różnicy w cenie tych body nie pozwalają zbagatelizować, bez wątpienia brałbym 5D mk III. A tak - zastanawiam się, czy przewaga 5 nad 6 będzie (w moim niekomercyjnym przypadku) warta tak słonej dopłaty. Fotografuję głównie widoczki (góry, architektura itp), trochę portrety,, bywają i pokazy lotnicze, czasem koncerty, mój szybki pies :). Generalnie najczęściej używam centralnego punktu AF, ale nie chciałbym być do tego ograniczonym sprzętowo... . W górach zaletą będzie mniejsza waga 6D. Ale kolejny minus (chyba) - karty pamięci. Do 40D mam kilka CF 8GB, a przy 6D potrzebna będzie przesiadka na... wolniejsze i słabsze (?) SD. WIFI i GPS to gadżety, ale jak dają - pewnie można czasem skorzystać, choć dodatkowych punktów za funkcjonalność szóstce przez nie raczej nie dopiszę :). Minusem w mojej obecnej puszce jest dość częsty problem z ustawianiem ostrości, gdy jest ciemnawo, ale 40D (i kilka kolejnych też) mistrzostwa w tej dziedzinie nie osiągają. Tu chyba nawet 6D ma przewagę nad 5, choć i ta ostatnia jest już (czytając wątki) całkiem niezła.
Tak więc reasumując ten pewnie niezbyt odkrywczy wstęp :) - czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał okazję w naprawdę różnych sytuacjach sprawdzić, jaki jest ten AF w 6D? No i czy "warto" dopłacać, czy "po co przepłacać"? :)
Jeśli uznacie, że odpowiedzi na mojego posta to jakieś dublowanie informacji, piszcie chociażby na priv. Będę wdzięczny za każdą opinię ułatwiającą racjonalny wybór 5D mkIII / 6D.
Dziękuję i pozdrawiam,
Adam
Koncerty i szybki pies - bardziej 5D3 (używam na koncertach i AF nie do przecenienia).
Reszta - 6D i różnica w kieszeni, czy tam na szkło i ..karty SD.