@chrislab - super, dziękuje, o takie opinie mi chodziło :)
Wersja do druku
@chrislab - super, dziękuje, o takie opinie mi chodziło :)
Użytkuję 5D III od 5,5 roku, 1Dx od prawie 2 lat.
Różnica w AF, reakcji na spust jest spora.
AF w 1Dx radzi sobie znacznie lepiej zwłaszcza w słabym oświetleniu czy pracy pod światło, szczególnie w przypadku korzystania z ciągłego AF. Dla mnie w takich warunkach przewaga 1Dx jest największa.
Inny jest też pomiar światła, w "jedynkach" jest pomiar powiązany z z wybranym punktem AF.
Ergonomia jest inna, zdjęcia seryjne lepsza, wiadomo.
W kwestii trwałości przewaga jedynki też jest bezdyskusyjna.
W najbliższym czasie dokupię 2 nowe aparaty, miałem do wyboru 2x 5D mk IV lub dopłacić i brać 5D IV + 1Dx II
"Piątki" są bardzo dobrymi puszkami, lecz po doświadczeniach ze starszym modelem "jedynki" nie mam wątpliwości, że ciężko byłoby teraz zrezygnować z najwyższej serii.
no właśnie tak sądziłem. @Konrado84 a napisz mi proszę, czy w dobrym świetle af przy servo gdzie obiekt szybko, chaotycznie przemieszcza się w Twoim kierunku działa lepiej niż w 5d ?
Żałuję, że nie znam nikogo z 1dx w trójmieście, krótki test pewnie wszystko wyjaśniłby
W takim przypadku też jest lepiej z jedynką.
Nie ma aż tak dużej przepaści jak w słabym świetle czy pracy pod światło, ale są różnice na korzyść 1Dx
Ja mieszkam w okolicach Tarnowa więc niestety nie pomogę z porównaniem.
Zapomniałem jeszcze w poprzednim poście: szkła szybciej pracują z 1Dx (AF jest nie tylko celniejszy ale i zazwyczaj ustawia ostrość szybciej).
po 14 miesiącach od zmiany z 5D MK III na 1Dx potwierdzam wszystkie powyższe zalety jedynki, na minus w zasadzie dwie rzeczy:
- matryca brudzi się szybciej
- brak cichej migawki
i jedna subiektywna uwaga:
- mz jakość obrazka na najniższym iso jest lepsza w 5D MK III
pozdr,MK.
Mam oba i oprócz braku cichej migawki i wagi to DX wygrywa.
Robię bardzo dużo przyrody (stopka) i ślubów. Na ciemnej sali mimo wagi wybieram DX. O połowę więcej ostrych zdjęć niż z 5D3 to już robi różnicę. AF jest po prostu pewniejszy i szybszy. Ostre zdjęcia w tańcu na all servo to już nie problem. Tam gdzie 5D3 i 1D4 miał problem z powodu mroku, Dx jeszcze sobie radzi.
Nie wiem tylko czy to u mnie tak jest, ale DX z lampą nie doświetla zdjęć i lampę muszę dawać na +1. W tych samych warunkach 5D3 radzi sobie idealnie w punkt.
@Kosmo świetne foty!
A czy w waszych jedynkach pojawił sie problem z zasilaniem?
No to chyba mam odpowiedz, musze polować na 1dx, chyba, ze nic nie będzie to 5tka
W mojej jedynce odpukać nie było problemów z zasilaniem (a używam na zmianę 3 baterie)
Rok temu w plenerze przy -12 stopni C miałem dwie zwiechy, ale wyjęcie na chwilę baterii pomogło.
Dzięki SirRoot
Ani w 5D3 ani w 1dx problemów z zasilaniem nigdy nie było
A jak wyglądało by AF 5d mk iv vs 1dx mk i ? Będę nosił się ze zmianą body, i nie wiem co byłoby lepsze, 1dx mk i,czy 5d mk iv.