Odp: Canon 5D Mark III - subiektywnie oczami użytkowników
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ten właśnie(1,4) używam,optycznie jest bardzo dobry ale róznicę w działaniu AF
100-400 L z TC i bez,daje się zauwazyć ,ale to nie jest powód ,aby tego TC nie uzywać.
Być może z lepszymi szkłami nie da się zauważyć róznicy.
A bo to jest inaczej pomyślane: chcesz mieć dobry AF, musisz mieć wszystkie elementy. Nowy extender poprawi działanie AF tylko z nowymi szkłami serii II i tylko supertele (70-200 czy 100-400 się nie zaliczają mimo wersji II).
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
No to Ci zazdroszczę :D .Ja też jestem zadowolony ,ale chciałem bardziej :D .
Oprócz instrukcji zapoznałem się z dziątkami rad i fotografowałem na każdym z ustawień.
Rezultat: niezależnie od ustawienia trafienia sa podobne.Mówie o długoogniskowych od 200-400,
bo przy krótkich jes bardzo dobrze.Wiem ,że TC i f8 spowalnia pracę AF ,a chciałoby się szyciej i trafniej :mrgreen: .
Okropnie jestem ciekaw porównania z 7DII i mam nadzieje tego dokonac w połowie stycznia.
No tutaj się nie zgodzę bo ja widzę różnice w zależności jaki tryb AF ustawie i wychodzi na to ze masz faktycznie uszkodzony aparat albo gorszy wariant ze aparat jest dla Ciebie za mądry ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
albo gorszy wariant ze aparat jest dla Ciebie za mądry
I z tym bym się zgodził najprędzej :mrgreen: .
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Twoje spostrzeżenia ilustrują dość oczywisty fakt, że nowe korpusy lepiej działają z nowymi obiektywami (zoomy 2.8). Zresztą te szkła oraz supertele są u Canona najważniejsze. Wśród krótszych stałek L wieje starzyzną i działanie AF pozostawia więcej do życzenia.
No nie do końca. 35L i 135L są dość stare a celność AFu mógłby być wzorem dla reszty. 24LII i 85LII są dość nowe no i... właśnie :). Z zoomami nie ma problemu, stare, nowe trafiają bardzo dobrze.
Mi się wydaje, że tu nie ma reguły, ale najczęściej problem jest z jasnymi stałkami.
Jak jadę na rajd z 24-70 i 70-200, to zawsze mam 99,9% trafionych ujęć i nie ważne czy servo czy punkt czy grupa. Jak idę na imprezę z 24L i 50L, to trzeba przebierać, taka prawda.
Ponoć nowe stałki tzn. 24, 28 i 35 z IS a nawet 40 STM mają wyjątkowo bezbłędny AF, choć nie wiem czy na pewno można nazwać je jasnymi. Nie mam z nimi też większego doświadczenia. Za to na pewno supercelne jest np. 300/2.8 II, choć stara wersja też zła nie była.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nowy extender poprawi działanie AF tylko z nowymi szkłami serii II i tylko supertele (70-200 czy 100-400 się nie zaliczają mimo wersji II)
Aaaaaaa tego nie wiedziałem ,dzięki za informację .
mimo że piszecie tutaj bardzo ciekawe opienie to nadal widze że nie wiele zmieniło się w tonowaniu zdjeć tzn interpretacji pixeli przez procesor graficzny. Plastyka cienie i wręcz taka "lalkowosć" dalej występuje na zdjęciach z 5D.
Osobiscie mam 5D classic (bo chyba tak powinno się na niego mówić) i zaskakujące że ten sam kadr parametry i obiektyw a zdjecia bardzo różnią się (1Dmk2 i 5D).
zdjecia z moto crossowym daje temu idealny przykład ;) Zatem porócz AF , ISO , ergonomii czy też szybkości powinna być brana pod uwage takze kwestia samego obrazu ;)
Taka jest moja opinia
Canon 5D Mark III - subiektywnie oczami użytkowników
Matsil: ale mój 5D3 wrócił z Żytniej. Faktycznie ostrzył na bocznych elegencko, z 50L of kors. Po kilku dniach coś się rozregulowało i znów bocznymi nie ostrzy. Jak piszą inni: na zoomach jest dobrze - bo to F2.8 - to dlatego. Problemy zaczynają się od F2.0.
Ja u siebie także zaobserwowałem, że z 35L i 135L ostrość jest niemal zawsze. Z EF 85/1.8 także. Problem mam tylko z 50L. Ale podkreślam raz jeszcze - to 50L zapięte do 5D2 ostrzy pięknie także bocznymi. Czyli tandem 5D3 + 50L mocno się gryzie
Sent from my iPad using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Matsil: ale mój 5D3 wrócił z Żytniej. Faktycznie ostrzył na bocznych elegencko, z 50L of kors. Po kilku dniach coś się rozregulowało i znów bocznymi nie ostrzy. Jak piszą inni: na zoomach jest dobrze - bo to F2.8 - to dlatego. Problemy zaczynają się od F2.0.
Ja u siebie także zaobserwowałem, że z 35L i 135L ostrość jest niemal zawsze. Z EF 85/1.8 także. Problem mam tylko z 50L. Ale podkreślam raz jeszcze - to 50L zapięte do 5D2 ostrzy pięknie także bocznymi. Czyli tandem 5D3 + 50L mocno się gryzie
Spróbuj wysłać puszkę razem z 50L, może coś poradzą. Ja nie podpinałem dawno 50L pod 5DII, muszę sprawdzić czy jest różnica.
Tak, myślę o wysyłce 5D3 razem z 50L, ale cykam się, że gdy nawet dopasują body do tego szkła, to z innymi szkłami będzie padaka :-(
Sent from my iPhone using Tapatalk