Wiem jaka ma rozdzielczosc moj iMac i co to jest. Nie interesuje mnie wywolanie rozdzielczosci do rozmiaru mojego monitora. Nie wiem co sie przyczepiles tej rozDzielczosci monitora. Chyba pisze wyraznie o 6mpx. Wiec nie wiem o co ci chodzi
Wersja do druku
Chodzi mi o to, ze jesli monitor ma 2560x1440 to nie ma sensu zapisywac zdjec z inna rozdzielczoscia niz rozdzielczosc monitora, skoro ogladanie ich na ekranie jest Twoim priorytetem. Zachowanie ich w wyzszej rozdzielczosci powoduje to ze OS X i tak sam je potem pomniejsza przy ogladaniu, a stawiam pomarancze przeciw jabłkom, ze robi to gorzej niz algorytm programu do obrobki ktorego uzywasz do zmniejszenia zdjec.
Wiec do ogladania zdjec na monitorze uzywaj zdjec z rozdzielczoscia na dluzszym boku 2560pixeli i odpalaj je na pelny ekran (1:1).
Jesli tego wciaz nie rozumiesz to ja juz Ci nie pomoge niestety.
Ech.. widzisz ... tez posiadam iMac'a z takim ekranem... ale to juz nawet nie chodzi o iMac'a. Ustawienie rozdzielczosci wyzszej niz natywna rozdzielczosc ekranu nic nie da, bo ekran i tak nie jest w stanie wyswietlic tej rozdzielczosci i skaluje obraz do swojej rozdziałki czyli w tym przypadku 2560x1440. Mozesz se robic ile chcesz a obraz i tak bedzie dopasowany do 2560x1440, wiec czy zrobisz to sam czy zrobi to za ciebie OS X teoretycznie nie ma najmniejszego znaczenia. Teoretycznie, bo jednak moim zdaniem Photoshop czy Lightroom posiada nieco bardziej zaawansowane algorytmy zmiany rozdzielczosci niz system operacyjny sam w sobie. Ale rob jak uwazasz ... skoro wiesz lepiej ;)
Jak kolega już poruwna, to po poruwnaniu niech napisze co z tego poruwnania wynikło.
Chyba, że nie poruwna to niech o nieporuwnaniu już nie pisze.
W końcu przecież kolega i tak się na tym nie zna :roll:
I po co te zlosliwosci. Nie zna sie czlowiek to sie pyta na forum. Sorki wogole za poruszenie tematu