Jerzy M - również dzięki za wyrównaną walkę :-). Rachunki wyrównamy w następnej bitwie koncertowej! ;-).
Wersja do druku
Jerzy M - również dzięki za wyrównaną walkę :-). Rachunki wyrównamy w następnej bitwie koncertowej! ;-).
Dzięki chłopaki za battla, tez miałem kilku faworytów, mi w przeciwieństwie do Jerzego M podoba się ostatnie ( nieostre ) zdjęcie z setu 5. Świetna ekspresja i dynamika czyli to co cenie najbardziej w koncertowych, ostrość w tym przypadku ma dla mnie drugoplanowe znaczenie. Set nr 1 najbardziej różnorodny - jakby nie patrzeć kompletny również mi się podoba. Brakuje mu jak dla mnie kontrastu w pierwszych 2 fotkach - ale jak już Jerzy zauważył - obróbka fotografii jednemu pasuje innemu nie. Mi pasuje stąd tekstury i kolory w moim secie ( zgadzam się również że brakuje u mnie innych osób z zespołu, wszak Darski to nie Behemoth :) ) Zestaw 3 - widzę że łatwo nie było więc szacuneczek że ładnie powyciągałeś.
Na prośbę linki do fotek bez tekstur
http://img826.imageshack.us/img826/5467/img5780v.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/3866/img6126x.jpg
Jednemu pasuje innemu nie - mi osobiście udzieliła się pogańska atmosfera koncertu więc postanowiłem dodać im odrobinę więcej brudu :)
Jeszcze raz dzięki za battla i życzę wszystkim jak najwięcej okazji do robienia zdjęć :)
Brzuchma - dzięki za spełnienie prośby. Z teksturami czy bez - świetne zdjęcia :-). Wygrana bezapelacyjnie się należała :-).
eeeee..co to za batle jak każdy w innych staje szrankach?
Jakby wszyscy dali swoje zdjęcia z jednego koncertu - jest co porównywać!
Przecież (oczywisty ukłon dla autorta tyż) set drugi forsuje się do przodu tym co nie autor zdjęć a charakteryzator - kreator - wizjoner image zespołu zrobił.Gdyby facet był klasycznie ubrany - na pewno nie byłoby tyle fantastycznej ekspresji w zdjęciach!
Co mi się podoba w pokazywanych zdjęciech? No - to co zawsze powtarzam: że są.
Było mineło a zdjecia zostały.
Co mi się nie podoba?
Ano: to że niektóre bure jakby światła brakowało (albo jakby autorowi zabrakło odwagi by postprocesingiem przywrócić to co niedoskonałość zapisu zabrała)
I to że podziały w kadrze jakoś jakby centralnemu punktowi ustawienia ostrości przyporządkowane ( a już jeden taki set wręcz razi tym)
I jeszcze że te KONCERTY to artysta "walnięty" w rzucie "podjajecznym" czyli : najbliżej sceny i jak wszyscy przepychać się żeby pierdyknąć jedno z serii identycznych ujęć od dołu.
Nic z sali nic z widowni nic: o widowni. Totalna klapa Panowie. Wyobraźcie sobie że wyjatkowość konceru dla artysty jest częstokroć niewspółmiernie mniejsza niż - dla widzów.
I to też należy do koncertu i to często - równie ważne.A tu - prawie zero.
Wspinanie się na palcach żeby zajrzeć artyście w rozporek - to nie jest fotografia koncertowa...
Dwójka (set no2.) - to jest to: dynamicznie przemieszczający się w poszukianiu kadrów fotograf; umiejętność kadrowania z zachowaniem zasad; ostrzenia na to co ważne i znakomity postproces. Ja uwielbam jak zdjęcie kipi feerią świateł i cieni i kontrastami - bo często chodzę na koncerty a tam tak własnie jest.
To był żart, prawda? Dobrze że wszystkim udało się wystartować mniej więcej w tym samym czasie. I po tej samej stronie Atlantyku (chyba)
1. To że kapela dba o scenografię i oświetlenie na swoich koncertach, a fotograf lubi takie koncerty, to MZ nic złego.Cytat:
...set drugi forsuje się do przodu tym co nie autor zdjęć a charakteryzator ... zrobił.Gdyby facet był klasycznie ubrany - na pewno nie byłoby tyle fantastycznej ekspresji w zdjęciach!
2. Widziałem wiele zdjęć muzyków "klasycznie ubranych", które wprost eksplodowały ekspresją.
Czasem niestety jest tak, że ta cała feria świateł wpada prosto do obiektywu, i PS niczego nie jest w stanie przywrócić.Cytat:
...
Co mi się nie podoba?
Ano: to że niektóre bure jakby światła brakowało (albo jakby autorowi zabrakło odwagi by postprocesingiem przywrócić to co niedoskonałość zapisu zabrała)
...
Ja uwielbam jak zdjęcie kipi feerią świateł i cieni i kontrastami - bo często chodzę na koncerty a tam tak własnie jest.
....
No dobra, to kiedy następna Battle :roll:
Żart? A skąd!
Sam sobie to piszesz: kapela dba itd itp.
Jedni mają na to kasę - inni m n i e j.
No jakbyś (tu podpowiem ci: to też koncert) pokazał caly staff jaki wlecze dobra kapela ze sobą - ot taka która się liczy i porównał z tym co mają chłopaki co dopłacają żeby zagrać "gdzieś" - to byłaby różnica widoczna - i występie również. Więc nigdy nie porównasz koncertu gwiazdy ze startującymi. Ten pierwszy - to "samograj" a zadanie fotografa to wlaściwie "nie spieprzyć".
Co do drugiego cytatu...hmmmm...
Jaka jest według ciebie rola fotografa w fotografowaniu?
Czyżbyś był zdania że: dobry aparat;walić seriami a potem coś się wybierze i zapoda?
Po wstępnym ponarzekaniu że "ach ten AF" - stwierdzić że "ta cala feeria wpadła mi do obiektywu i PS nie jest w stanie niczego przywrócić"?
Sport dla niewidomych ta fotografia koncertowa?!
Dwa razy nie widział że zrobił knota? Raz - fotografując, drugi zamieszczając?
Wybacz - chyba cię nie zrozumiałem.
Nie tłumacz mi że ciężko; że światła że to czy tamto ci nie pozwoliło dać tego co chciałeś osiągnąć.
Nie udało się - to nie wykładaj na stół!
To nie jest łatwa kategoria i nie wystarczy c o ś zrobić.
A może - wystarczy?....
I jeszcze jedno: uczono mnie że ukośne kadry (względem pionu i poziomu) podnoszą dynamikę ujęcia ale są bardzo mocnym środkiem.
A tu są regułą (nieomalże).
Znaczy: każdy zrobi "krzywe" zdjęcie - proste - trzeba umieć.
No to mamy problem. Bo ja od kilku lat nie jestem w stanie wybrać się na jakikolwiek koncert, więc o zgraniu się ze wszystkimi uczestnikami Battla raczej mowy nie ma.
Aha, chyba mnie nie zrozumiałeś.Cytat:
...
Jaka jest według ciebie rola fotografa w fotografowaniu?
Czyżbyś był zdania że: dobry aparat;walić seriami a potem coś się wybierze ...
...
Wybacz - chyba cię nie zrozumiałem.
Jeśli mam wybór, wolę fotografować koncerty dobrze przygotowane od strony wizualnej, dobrze oświetlone. Co wcale nie oznacza, że na takim koncercie walę seriami nie patrząc na kadry.
Hm. Jak tu nie narzekać. Złego oświetlenia nie nadrobisz PS-em. Czasem przez trzy pierwsze kawałki - kiedy można robić zdjęcia - na scenie jest mgła i monochromatyczne (najczęściej czerwone) oświetlenie walące prosto w obiektyw.Cytat:
Po wstępnym ponarzekaniu że "ach ten AF" - stwierdzić że "ta cala feeria wpadła mi do obiektywu i PS nie jest w stanie niczego przywrócić"?...
.....
No dobra, my tu gadu gadu, a się ściemnia ... może pokażemy swoje zdjęcia :)