Czyli podsumowując - ciekawy jeden korpus (niestety tylko APS-C) ale system jako całość ciągle wypada blado.
Wcale nie trzeba być fanboyem innej marki, by dojść do takich wniosków.
Wersja do druku
Raczej jestem zdecydowany na K-5, po przeczytaniu zagranicznych testów oraz opini dystansuje on Canona i Nikona, zawsze porównują go z dużo droższym C 7D i 5D m2.
Co do obiektywów, to te, które oferuję Penrax, dla mnie, jako amatora starczą z nawiązką. Dodatkowo można wyszukiwać okazji szkieł używanych,starszych na Allegro oraz zagranicznych portalach.
Zastanawiam się nad szkłami, bo zdecydowałem że kupuję samo Body.
1. opcja:
stałka Pentax DA-35 (2,4) + Tamron 17-50 (2,8)
2. opcja:
stałka Pentax DA-35 (2,4) + Pentax 18-55 WR(3,5-5,6) (używany ok.200zł) + jakiś zoom:
Pentax DA 50-200 lub Sigma 18-250 lub Tamron 55-200- który nie wiem, czytam testy i w sumie jak na amatorskie zoomy to każdy z nich nie wypada źle, macie jakieś doświadczenia?
Finalnie to cenowo wyjdzie podobnie, co myślicie?
Z tych dłuższych szkieł polecę DA 50-200, najlepszy z tej 3. Mój głos idzie na opcje nr 2 ;] Tylko najpierw kupiłbym 18-55 i zobaczył czego konkretnie mi brakuje. Wtedy będzie łatwiej podjąć decyzje, które szkło kupić i czy nie wybrać jeszcze czegoś innego.
Miałem właśnie do czynienia :) - Kumpel mój bardzo dobry właśnie zmienił z Pentaxa (fajna puszka ale obiektywów to tak se - ciągle słyszałem) potem na Nikona D7000 - po czym się załamał używając go i zmienił na 60D + tamron 17-50 II .. i biadolenia ucichły teraz planuje kupić jasną stalkę i wreszcie pojawił się uśmiech na jego twarzy :)
Dziekuję
Odsyłam do słownika poczytać co to voodoo :) bo chyba jakiś problem z rozumieniem tego pojęcia :)
czyli, że co mniejsze to lepsze ?:):):)
A gdzie mogę dostać Tamrona 17-55mm F/2.8 ??? :)
Darx używasz systemu Canon czy Pentax ? :)
pozdr Przemek
Co innego dostać pusze na 5min do łapy a co innego siedzieć w tym systemie dłuższy czas... I nie rozumiem po co twój znajomy zmieniał system dla... tamrona 17-50, tym bardziej biorąc pod uwagę "obiektywów to tak se", czy do Pentaxa nie mógł dokupić kundla ? Na 1 by wyszło a byłoby mniej zachodu ze zmianami puszek. I czy większy znaczy lepszy ? Widzę, że masz na celu jedynie poprzepychać się z całą resztą i udowodnić, że to Canon to jedyny słuszny system... ehh
Patrząc na obecne standardy, to tylko K-5 wypada najlepiej. Pozostałe korpusy miały problemy z wysokim ISO. System wypada blado wg mojej skromnej opinii ;) Bo brakuje w nim tego, co zyskałem w Canonie, a chciałem mieć FF i zoomy (których nadal nie mam).
To zwracam honor ;)
Niektórzy mawiają, MAŁY, ale WARIAT :mrgreen:Cytat:
czyli, że co mniejsze to lepsze ?:):):)
Oj czepiasz się ;)Cytat:
A gdzie mogę dostać Tamrona 17-55mm F/2.8 ??? :)
Podczas spotkań z rodzinką, czy to przyszłymi teściami czy moimi rodzicami mam do czynienia z całym systemem. Mam też kilku znajomych, którzy od jakiegoś czasu namawiają mnie na Pentaxa. Mogę powiedzieć, że w tym systemie umoczyłem tylko nogę w kałuży.Cytat:
Darx używasz systemu Canon czy Pentax ? :)
Miałem przyjemność korzystać z K-5 z kilkoma znanymi limitedami. Muszę powiedzieć, że zaskoczył mnie w pozytywnym znaczeniu. Jednak brak dostępności do zoomów typu 70-200/300 lub 400+ sprawił, że odpuściłem.
Wraz z wejściem w canona i zakupieniem szkiełka do makro zmieniły mi się priorytety i zoomów już nie kupiłem ;)
Tak poza tym jestem na tak wobec "wędrówek systemowych". Na moje jest, to jedyny (drogi) sposób by poznać system. Można też próbkować wśród znajomych, ale nie każdego stać na niesamowite szkiełka.
A to fakt, w małych szkiełkach Canon jest do kitu. Kiedyś kupiłem nawet 40/2,8 Pentax'a do piątki, bardzo fajne szkiełko, tylko IMO nie ma go do czego podpiąć w Pentax'ie. Do Canona są jeszcze wojtki 20/3,5 i 40/2,8, no i takie fikuśne adapterki do Nikon F czy Pentax K :-)
Kiedy moczyłem stopy w pentaxie (k-5 czy nawet k-7 nie istniały), to właśnie szkiełko 40/2.8 oraz 50/1.7 podpinaliśmy z kolegą do 5Dmk1. Efekty z tych szkiełek naprawdę pokazały klasę. Muszę tych sampli poszukać. Podpinane do FF 40mm dało przyjemny kolorystycznie obrazek. Nawet ostrość w rogach była niezła i to już od 2.8.
Nie dawno szukałem manualnego 40/2.8, niestety jak znalazłem, to w kosmicznych cenach, które (doliczając przejściówkę) przekraczały używanego 50/1.4.
Może kiedyś Canon pomyśli nad ogniskową 40/2.8 ;) , bo to co zaoferował nikon woła o pomstę do nieba :(