wezmę niedługo piątkę, to przekombinuję te 350d, muszę mieć dwie w miarę normalne puszki,
sorrka jeszcze raz, że się tu ze zdjęciami władowałem :)
Wersja do druku
wezmę niedługo piątkę, to przekombinuję te 350d, muszę mieć dwie w miarę normalne puszki,
sorrka jeszcze raz, że się tu ze zdjęciami władowałem :)
Cześć.
Oto zdjęcie mgławicy Półksiężyc (NGC 6888).
Zdjęcie wykonane z balkonu przy bardzo mocno zaświetlonym niebie. Udało się tego dokonać dzięki zastosowaniu 2 filtrów: UHC - wycinający światła miasta + filtr 7 nm Ha.
Czasy ekspozycji:
15x 5 minut
15x 10 minut
link do pełnej klatki:Kod:http://i.imgur.com/YsFD2to.jpg
Cześć.
Z braku pogody pod astro-zabawy trochę zmieniłem profil. Zaopatrzyłem się w kilka dodatków. Oto wyniki. Jestem ciekaw Waszych opinii.
1 - Warszawa - pełnia księżyca
2 Wisła
3 Wisła
Odświeżam temat.
Na szeroko z miasta .
HiHa potocznie hihoty, Mgławica Serce, najjaśniejsza gwiazda na zdjęciu to z gwiazdozbioru Kasjopei.
EOS 300d.
Pojechałem dzisiaj na zaplanowaną sesję astro-foto ale mgła zniweczyła cały plan.
Fociłem coś innego.
EOS550+Flektogon 50mm CZJ DDR
Dzisiaj testy Biometara 80mm CZJ DDR
EOS 350d
Miasto - balkon
Mgławica Serce oraz Dusza / 44 x 3min ISO400
Mgławica Kalifornia / 20 x 3min ISO400
Witam.
Dawno nic nie zamieszczałem. Korzystając z urlopu sierpniowego wyjechałem pod ciemne niebo. Noc spadających gwiazd 13/14/15-08-2015.
EOS 350D + P Six 180mm 43x300sek ISO400
Zdjęcie przedstawia kompleks w mgławic w ramieniu Łabędzia. Po wybuchu supernowej kosmiczne wiatry formują piękne kształty owych mgławic a zjonizowane gazy nadają im charakterystyczne kolory.
Patrząc na zdjęcie górna mgławica potocznie nazywana Welon (and.Veil) a dolna to Miotła Wiedźmy. Pomiędzy nimi znajdują się pozostałe mgławice. Łącznie tworzą kompleks Veil`a.
Dla zainteresowanych większa rozdzielczość z innego zestawu na moim profilu.
Astroposzdrówko
Mała poprawka do powyższego zdjęcia.
Podepne sie ze swoim zapytaniem do tego watku. Ostatnio robiłem sobie zdjecia ksiezyca:
I pomyslalem sobie, ze ksiezyc na tle gwiazd to dosc rzadkie zjawisko I w zasadzie to dopiero przy jego zacmieniu wyszly mi w tle gwiazdy. Czy zdarzylo sie Wam zrobic jakies fajne foty z ksiezycem I gwiazdami bez składania zdjec? Dr google na fraze moon & stars zwraca glownie takie obrazki:
domyslam sie, ze tak jak wyzej w przypadku zacmienia chodzi o to by ksiezyc byl mozliwie najslabiej oswielony choc nadal widoczny. Czy potraficie pokazac mi jakies nieskładane a udane zdjecia tego typu?