Odp: Serwis Canona E-csi Warszawa na ul. Żytniej cz. II
Nie wiem tylko czy przebieg został sprawdzony i gdzieś u nich zapisany czy nie.
Pytałam więc czy robią coś takiego jak sprawdzenie licznika w standardzie czy tylko na życzenie.
3 załącznik(ów)
Witajcie.
W dniu dzisiejszym wróciło body D50 z serwisu po "czyszczeniu matrycy". Jakże nastąpiło moje zdumnienie, kiedy po zamontowaniu obiektywów i zrobieniu kilku zdjęć testowych okazało się, że matryca nie jest do końca czysta. Fotki tła nieba po czyszczeniu matrycy. Załącznik 862 Załącznik 863. Wcześniej wiedziałem, że na taką usługę nie otrzymam gwarancji.
Napisałem do serwisu czy mogę ponownie odesłać body do "poprawy" w ramach współpracy i dostałem info:
[...] Zdjęcia testowe na przysłonie f22 zostały zaakceptowane przez program regulacyjny. Ze względu na zanieczyszczenia znajdujące się w środowisku serwis nie jest w stanie udzielić gwarancji na czyszczenie matrycy. Matryca nigdy nie będzie sterylnie czysta, przy wysokich wartościach przysłony objawiają się niewidoczne dla ludzkiego oka zabrudzenia, których nie da się wyczyścić.
W załączniku przesyłam zdjęcia wykonane po czyszczeniu matrycy.
Plus zdjęcie Załącznik 864
Czy ktoś z Was również miał podobny przypadek, czy to jest normalne postępowanie w takiego rodzaju usłudze. Jakie mieliście doświadczenia w przypadku czyszczenia matryc przez serwis i późniejszego rozczarowania usługą?
Serwis Canona E-csi Warszawa na ul. Żytniej cz. II
Cytat:
Zamieszczone przez
kajkom
Witajcie.
W dniu dzisiejszym wróciło body D50 z serwisu po "czyszczeniu matrycy". Jakże nastąpiło moje zdumnienie, kiedy po zamontowaniu obiektywów i zrobieniu kilku zdjęć testowych okazało się, że matryca nie jest do końca czysta. Fotki tła nieba po czyszczeniu matrycy.
Załącznik 862 Załącznik 863. Wcześniej wiedziałem, że na taką usługę nie otrzymam gwarancji.
Napisałem do serwisu czy mogę ponownie odesłać body do "poprawy" w ramach współpracy i dostałem info:
[...] Zdjęcia testowe na przysłonie f22 zostały zaakceptowane przez program regulacyjny. Ze względu na zanieczyszczenia znajdujące się w środowisku serwis nie jest w stanie udzielić gwarancji na czyszczenie matrycy. Matryca nigdy nie będzie sterylnie czysta, przy wysokich wartościach przysłony objawiają się niewidoczne dla ludzkiego oka zabrudzenia, których nie da się wyczyścić.
W załączniku przesyłam zdjęcia wykonane po czyszczeniu matrycy.
Plus zdjęcie
Załącznik 864
Czy ktoś z Was również miał podobny przypadek, czy to jest normalne postępowanie w takiego rodzaju usłudze. Jakie mieliście doświadczenia w przypadku czyszczenia matryc przez serwis i późniejszego rozczarowania usługą?
W przypadku csi to norma. Jak zawsze jest wymowka byle nie poprawiac. Nieraz mialem (jak to mawial Durczok) up.ierdolona matryce i sam czyscilem, bylo idealnie.
U nich wszyscy sa winni tylko nie oni
A ja tak z innej beczki, co ma przysłona f/22 do czystości matrycy? Jak jest brudna matryca to chyba na każdej przysłonie widać?
Cytat:
Zamieszczone przez
Yanc
A ja tak z innej beczki, co ma przysłona f/22 do czystości matrycy? Jak jest brudna matryca to chyba na każdej przysłonie widać?
Ano ma. Na max otwartych przysłonach często syfu nie widać. Z drugiej strony nigdy nie sprawdzam na f22 bo po prostu nie używam takich pszysłon. Max to f11.
Najbardziej zastanawia mnie fakt, że nigdzie wcześniej nie maiłem takiej informacji, że odbierając aparat (matryca) nie będzie czysta. Rozumiem brak gwarancji,ale to że w dniu odbioru będzie nadal brudna...; ręce opadają.
W tygodniu podejdę do UOKiK-u i dopytam się czy taka zastana sytuacja jest zgodna z literą prawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
lygi
czy ktos z szanownych kolegow / kolezanek wymienial przednia soczewke w 24-70 mk II ? w przeliczeniu na PLN w Fixation UK krzykneli mi 1500 pln (az musialem ochlonac.
Zytnia nie odbiera telefonu ani nie odpisuje na maila - pozostajecie mi Wy :)
Czyli około £320, z wysyłką? Bo to też może kosztować kolejne 2 dychy.
Cytat:
Zamieszczone przez
lygi
Zytnia nie odbiera telefonu ani nie odpisuje na maila - pozostajecie mi Wy :)
Widać, że już w Polsce nie mieszkasz, dzisiaj w Polsce się kwiatki sypie a nie pracuje ;) Spróbuj jutro jeśli sobie nie zrobili długiego weekendu.
Cytat:
Zamieszczone przez
lygi
Fixation mam pod domem takze bez wysylki ;) naliczyli dokladnie £360 co daje 30% wartosci szkla -
Lepili mi raz gripa później 5d3 - ceny opisze tak "masakra" ale co zrobić w UK wszystko drogie.
Znając ten serwis, jak już się dodzwonisz, to usłyszysz, że bez "obejrzenia" sprzętu nie są w stanie podać ceny, nawet orientacyjnej ;)