Zamieszczone przez
seti_60d
Rozumiem, że chodzi Ci o to, że 200 + TC x2 dając 400 na FF wychodzi podobnie jak 250 x crop 1.6 na APS-C i że nie będzie różnicy w zoomie. To oczywiste, ale mimo wszystko potrzebuję coś kupić na FF, bo jednak fotki są dużo lepsze - na FF 21Mpix ma lepszą jakość, niż 10 na APS-C. Niestety, ogniskowa to nie wszystko, choć mająć większą rozdzielczość mogę wyciąć 6 czy 10 mega z tego obrazka FFa i będzie OK, ale przecież nie o to chodzi.
To chyba do mnie, choć nie do końca pewien jestem...
Ja nie chcę zrobić z tego szkła uniwersalki, gdybym chciał, to kupowałbym zoomy, a ja chcę właśnie stałki z uwagi na specyficzne parametry i możliwości wykorzystania. Chodzi mi o to, że kupując jeden obiektyw, mogę go rozszerzyć o dodatkowe bajery, kiedy dołączę TC. Wiem, że efekt nigdy nie będzie tak dobry, jak przy obiektywie o podwójnej ogniskowej. Ale patrząc na ceny i parametry TC np. te oryginalne Canona, to można spodziewać się, że zdjęcia nie będą totalnie do niczego. Mam 100L 2.8 i fajnie byłoby mieć też taką 200-tkę, a dołączenie TC to opcja. Mogę oczywiście kupić 400, 500 czy nawet 600-tkę z dobrym światłem, ale szczerze mówiąc nie chcę tyle kasy wydawać, bo to moje hobby, na razie na tym nie zarabiam. Poza tym chodzi o wagę, mam ostatnio problemy ze stawem łokciowym i raczej nie jest to przypadek. Podejrzewam, że dźwiganie około 2kg prawie codzień zrobiło swoje. Dlatego zarzuciłem już pomysły kupienia obiektywów o ogniskowych takich jak 500, bo moim głównym zajęciem jest pisanie programów, a do tego przydają się sprawne ręce :)