Body zapasowe mam w planach ale już nie w tej kwocie (dodatkowe własne środki).
Dla większego uszczególnienia i precyzji: mam jednak 13 500 brutto a nie jak w temacie 15 k, i sprzęt musi być nowy więc używki odpadają.
Wersja do druku
Pamiętaj, że nawet nowe body może paść w każdym momencie (jakaś wada produkcyjna itp.) więc zapasowe body naprawdę jest wskazane.
Skoro odpada Ci 1,5k to ja bym wywalił 50-tkę z budżetu.
Jestem zdania, że można cały repo zrobić 35 i 85. A po tym jak miałem ostatnio 24 to i również zestawem 24 i 85. Zatem 28 jako, że jest pomiędzy też będzie ok. :-)
Potwierdzam 24 i 85 to aż nadto wystarczające ogniskowe do reportażu, właśnie tak używam. Choć ostatnio rozważam 50mm na cropie nie mołem się przekonać, ale na FF coraz bardziej za mną chodzi.
Dla mnie za duża dziura pomiędzy 28 i 85.Poza tym 28 używałem od 2.2 Więc zamieniłem na 24-70 2.8L
Jestem na takim samym etapie tyle że też tutaj wchodzi pod uwagę nowy sprzęt. Pomijając świecidła, akcesoria itp które mi pozostają oraz kwestię innych dupereli wraz z zakupem body do backupu to szykuję się na 5d mkII + 50 1.4 + 85 1.8 + prawdopodobnie 28 1.8 (cena/plastyka) choć mam problem z decyzją na "dół" pt 28 1.8 + samyang 14 2.8 czy od razu 17-40L
Jak narazie jest kilkanaście ślubów i nie chciałbym na ten rok dalej inwestować więć jest co przemyślać.
28 1.8 miałem na cropie - ostry od 2.2 - brzegi wiadomo dosć słabo ale nie do ostrych brzegów jest te szkło, AF taki sobie jeśli chodzi o celność ...
17-40 f/4 do kościoła za ciemny! ;) ja do FF wolałbym skałkę 24 lub 35 f/1.4 bądź 24-70 f/2.8.
Ja na dotację brałem nawet na umowę sprzedaży sprzęt używany i było OK (tylko podatek PCC musiałem zapłacić - 2% wartości)...