Jutro napiszę jakie pierwsze wrażenia, przetestuję na swojej dziewczynie!!!
Jutro napiszę jakie pierwsze wrażenia, przetestuję na swojej dziewczynie!!!
Coś mi się zdaje, że jakbyś wysłał zdjęcia robione tym obiektywem i kilka robionych 135L, to nie odróżniłbym które z którego słoika, zwłaszcza przy takiej wielkości. Może przy cropach rzędu 100%, ale już dawno się wyleczyłem z bycia PixelPeeperem. Co nie znaczy, że nie uznaję wyższości Z100, tylko cieszę się ze swojej zabawki i nie widzę większej różnicy.
Jeśli jesteś z okolic Wrocławia, to z chęcią porobiłbym testy i jakieś próbne sample ;) dla zabawy i z ciekawości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co znaczy delikatna obróbka? Kadrowanie, ostrzenie po zmniejszaniu, dodanie kontrastu, zmiana WB? Nasycenie, winieta, gamma, ekspozycja? Dodanie profilu, korekcja dystorsji bądź CA? :)
Tak poważnie to, jakie masz ustawienia ostrości w puszcze? Listek na krawędziach trochę świeci :)
W pełni się zgadzam co do braku różnicy przy tego typu zdjęciach (z ręki), możesz mi wierzyć,że przy mniejszych detalach ją widać.
Jestem z Legnicy jeżeli jesteś chętny na test to pisz na priv.
Delikatna obróbka= drobna poprawka kadrowania, brak ostrzenia po zmniejszeniu :shock:, bez dodania kotrastu - prosto ze szkła jest spoko, robione z RAW, nasycenie +5, korekta -3, i to wszystko. Ustawienie ostrości sprawdzę w domu.
Ustawienia 5dmkII - obraz standard, ostrość +3.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Uzupełnię jeszcze , że wg mnie zeiss lepiej sobie radzi pod światło niż 135L, zachowując praktycznie kontrast.
Odebrałem!:-D:-D:-D Pierwsze co się rzuca w oczy to jakość wykonania. Jest po prostu powalająca! Pierścień ostrości działa bardzo płynnie, ustawia się ostrość bardzo komfortowo, ale trzeba się przyzwyczaić, że pierścień obraca się o 360 stopni, więc z jednego końca obrotu mamy makro, a z drugiego nieskończoność, więc trzeba się trochę nakręcić. Pełne informacje są przekazywane do korpusu, przesłonę ustawiamy w aparacie, działa nawet mikroregulacja AF. Ale na szczęście nie jest potrzebna, ostrość ustawiana jest idealnie w punk. Testowałem na innych punktach AF i również nie ma żadnego problemu z ostrością. Jest po prostu idealna!. Na razie bawię się tylko w domu, w sobotę pierwszy plener. Zobaczymy jak się spisuje w warunkach bojowych na zewnątrz.
Pierwszy test ostrości na f:2
Crop:
Crop:
Na razie znalazłem jedną wadę, obiektyw jest totalnie czarny widać na nim każdy pyłek:twisted:
Powiedz na jakiej puszce testowałeś ? Ja już się przyzwyczaiłem do koloru :-D.
Oczywiście na moim Marku!
cos mi sie zdaje, ze na 1nce ten obiektyw dostal dodatkowych skrzydel! Lekko otworzylem paszcze ze zdziwienia. Nie wiem co mnie bardziej zaskakuje, obrazek z 1d, czy obiektyw ;) Czekam na sample z pleneru! Na marku, to odpowiednik 135L, bardzo ciekawe...
Oszolom - miales wczesniej 1nke II, lub III? Jak wrazenia z nowego marka? Chodzi mi tylko o obrazek w tym przypadku.
Ten obiektyw ma od samego początku ma super skrzydła :mrgreen:, im więcej robię zdjęć tym bardziej się o tym przekonuję :-D.