siudym chylę czoła i od początku z wielką uwagą śledzę ten wątek .
Jakość macro - świetna :-)
Wersja do druku
siudym chylę czoła i od początku z wielką uwagą śledzę ten wątek .
Jakość macro - świetna :-)
Tak, dokladnie. Pierscien wypada bez obudowy.
O, to nie rozkręcam.
Spokojnie, wypada ale tak samo latwo go wsadzic ponownie :) Nic sie nie dzieje, to tylko kawalek plastiku, ktory mozna wsadzic tylko w jeden sposob tak jak wypadl.
Co do "przyslony w ciemno" to nie jest taki problem - mozna pisakiem zrobic 3 kropki i juz wiadomo gdzie F4, 5.6 czy 8 (na maxa juz 16 logiczne).
Tylko by trzeba popracowac nad zamocowaniem pokretelka przyslony coby nie wypadalo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
(...i f11, wcielo mi)
Jak już wcześniej wspomniałem, bez obudowy sterczy z dekla "brzydki konusik", który estetycznie nie wypada zbyt dobrze :) Najlepiej było by ten element z aluminium poczernić. Tylko jak to zrobić ? Może ktoś wie ?
Zabieram się do wywiercenia otworu w deklu, w który wkręcę obiektyw. Pytanie do Siudyma...jak mocujesz obiektyw odwrotnie do focenia makro ?
Mam banalne, ale nieco upierdliwa metode. Upierdliwa, bo trzeba ciagle ustawiac wciskajac szklo w dekiel. Na foto widac rowny pasek od flamastra - zostal wykreslony gdy idealnie ustawilem raz kąt szkla i aby miec sie czym sugerowac przu ustawianiu. To w sumie fajny pomysl, bo uzywajac cienkiego markera zrobie jeszcze z 2-3 paski ustawiajac idealnie na jakies popularne odleglosci. Np. "max macro", "w dali", "dalszy portret" "bliski portret". A potem lekkie korekty na oko wzgledem nich. To tak na chwile obecna, jednak mam pomysl aby kupic jakis rozwalony, shitowaty ale plynnie dzialajacy obiektyw na m42, a potem wywalic ze srodka szkła i podmienic smiene aby plynnie ostrzyc. Cos sie wymysli.
Pobawiłem się obiektywem Smieny, a przy okazji zaraziłem się manualem na M42.
Odstąpię tylko za dekiel wymieniony obiektyw wkręcony do nowego dekla Canona. Otwór w deklu wykonany bardzo "profi".
Kup se z allegro. Najtańszy zamiennik jest za 8zł, a nawet 2 dekle - do szkła i do body :D