nowe sampelki
http://www.luminous-landscape.com/re...-samples.shtml
Wersja do druku
nowe sampelki
http://www.luminous-landscape.com/re...-samples.shtml
Nie tylko napisal ale i pokazal - gdzies tu w watku wrzucilem linki do dwoch skanow. Wg mnie o wiele lepiej sobie poradzil ten 17-35 na filmie niz na 5D.Cytat:
Zamieszczone przez mjastrzebski
A odbitki 20x30 to juz w ogole - mucha nie siada 8)
To policzmy, policzmy ale z tą poprawką, że producent podaje te wartości w parach linii na mm, czyli pomnóż te pixele w każdą stronę po dwa. Poza tym - pixele są tylko poziomo i pionowo, a linie na filmie - w dowolnym kierunku.Cytat:
Zamieszczone przez mxw
A potem znajdź szkło, które na całej powierzchni klatki ma chociaż zbliżoną rozdzielczość. (((-:
Było już chyba, że liczenie kropek otrzymanych w warunkach laboratoryjnych jest bez sensu i nijak się toto ma do codziennego fotopsrykowania.
Prywanie uważam, że kiedy matryca małego obrazka będzie miała ~24mpix przy rozmiarze małego obrazka, można będzie powiedzieć, że jest porównywalna z przeciętnym filmem.
Przy dużych powiększenach z filmu szczegóły zaczną ustępować miejsca wyraźnemu ziarnu (ziarnowi? jak to się odmienia?), czasami uważanego za ,,szlachetne'' i porządane, a przy powiększeniach z cyfry - po prostu te szczegóły będą pixelowo rozsmarowane. Zależy co kto lubi.
Wszystko ok i niby negatyw ma wieksza rozdielczosc , ale robilem testy i zdjecia z 20D bije na glowe zdjecia z negatywu , jak to jest tego niewiem a powinno byc odwrotnie , uzywlem do tego nowo nabyty obiektyw nowke 50f1.4 i negatyw fuji 100Cytat:
Zamieszczone przez minek
Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
Wszystko OK ale ja robilem testy i zdjecia z negatywu bija na glowe zdjecia z 20D.
Oczywiscie zartuje... chcialem tylko zwrocic uwage jak "merytoryczne inaczej" jest tego typu stwierdzenie.
Chyba ze "dla ciebie" 20D bije na glowe negatyw. Bo jesli chcesz innych sprobowac przekonac i cokolwiek udowodnic jakims testem - to nie trzymaj metodologii i wizualnych wynikow tego testu w tajemnicy :roll: .
Czyli - jak przeprowadzales testy i zaprezentuj wyniki, albo pozostna przy zdaniu "dla mnie; wg moich tajemnych testow" ;) .
Wiec tutaj male sprostowanko testy robilem sam dla siebie i dzieki tym testom mam wyrobione zdanie , ktos moze miec inne ale te ktore ja zrobilem zupelni emnie przekonaly do cyfry ,a w fotografi siedze juz 25lat i preszedlem przez prawie wszystkie nowosci fotografi cyfrowej i moge powiedziec ze dopiero zaczynajac od 10D bo 20D to juz napewno negatyw niema szans , analogowcy musza sie niezle nagimnastykowac aby miec zdjecie dorownujace fotografi z 20D a nawet jesli wyjdzie to z posrod 100% zdjec dobrych bedzie 10% i to wszystko przy najlepszej chemi najlepszym negatywie itp itd i kaszanka na koncuCytat:
Zamieszczone przez Vitez
No i narescie stalo sie mam swojego eosa 5D , pierwsze wrazenie po przesiadce z 20d jest wiekszy i jakby ciezszy , jasny duzy wizjer i narescie wszystko dobrze widac - wsakazania w wizjerze , duzy wyswietlacz , miłe klapanie migawki jest zupelnie inne i niepodobne do innych modeli czuc lustro jak pracuje ale inaczej niz w 20D, pokretlo ustawien trybow pracy pracuje plynie i miekko jak nalozyskach czuc solidnosc , teraz jesli chodzi o spust jest szybki i reaguje natychmiast i pewnie ostrzy ,wyobrazcie sobie ze niemialem zadnego nieostrego zdjecia brak problemu z BF itd itp z tym zwiazanych problemow wszystkie foty robilem na 50f1.4 w JPG jestem pod wrazeniem z ostrosci jest niesamowita , zdjecia pod swiatlo narescie w cieniach sa dopracowane i spokojnie mozna robic bez lampy co oddaje klimat normalnie jestem w szoku ale w pozytywnym sensie mam zdjecia tylko niewiem jak zrobic by karzdy mogl se obejrzec
niewiem jak sie to dzieje ale dotej pory to ogladalem knoty, pewnie to zasluga mojego szkla 50f1.4 ktore jest dobre do pokazania rozdzielczosci matrycy
Ty już wiesz, na co my czekamy..
Gdzie te linki?
wlasnie wysylaja sie w pelenej rozdzielczosci do DUTY on da linki i se obejrzycieCytat:
Zamieszczone przez oskarkowy