A czy ja mówię, że to coś dziwnego?
Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego ludzie nie chcą poświęcić trochę czasu na to, żeby osobiście zobaczyć sprzęt przed zakupem. Tym bardziej wydając sporą kasę.
Wersja do druku
A czy ja mówię, że to coś dziwnego?
Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego ludzie nie chcą poświęcić trochę czasu na to, żeby osobiście zobaczyć sprzęt przed zakupem. Tym bardziej wydając sporą kasę.
Zwyczajnie skusiła mnie atrakcyjna cena - nazwij naiwnym albo chciwym (tego nie rozumiem, ale ok). Po prostu każdy chce kupić tam, gdzie taniej, korzystałem w życiu z wielu atrakcyjnych ofert i nigdy nie było żadnych problemów. Jeśli sklep istnieje, odpisują błyskawicznie, 98% pozytywnych komentarzy na allegro, to myślę, nie ma czego się obawiać. Zresztą ja nie mam na razie powodów do niepokoju, gdyż mój sprzęt został - jak informuje sprzedawca - zamówiony w piątek, a dzisiaj jest dopiero wtorek. Dostałem informację o 7 dniach roboczych, więc na razie luz. Po prostu tylko zacząłem (może niepotrzebnie..) czytać ten wątek... Oczywiście, że chciało mi się pofatygować, ale oferty w mojej okolicy (śląsk) oscylowały w okolicach 9000, a do pruszcza jakoś mi nie po drodze te 800 km...
Jedno jest pewne, każdy kto choć raz miał takie problemy będzie następnym razem czujniejszy i np. tak jak ja nigdy już nie kupi płacąc wcześniej przelewem (oczywiście konkretniejsze kwoty i pierwsze zakupy u danego sprzedawcy). Dla mnie po tym jak na allegro kupiłem dzieciakowi bujaczek (oczywiście najtaniej jak tylko można było) i bujałem się z odzyskaniem kasy, powyżej 200zł istnieje już tylko POBRANIE. Co prawda czekam teraz na dostawę pocztą ale mniejsze kwoty od mega-pixel i Systembank, a kupiłem bez pobrania bo to nie pierwsze zakupy od Nich.
No widzisz, ja po prostu wychodzę z trochę innego założenia, kupując sprzęt za kilka tysięcy złotych nie zwracam zbytnio uwagi na cenę, bo zazwyczaj różnice w sklepach są niewielkie i zazwyczaj nie warte tego, żeby przy ewentualnych problemach odsyłać sprzęt, albo czekać na niego w nieskończoność.
Miałem np. kiedyś taką sytuację, że odbierałem obiektyw osobiście i się okazało że miał porysowaną soczewkę. Jakbym miał to odsyłać, udowadniać że to nie ja porysowałem, czekać i się denerwować, to dziękuję bardzo. A tak poszedłem za dwa dni do sklepu i dali mi inny egzemplarz.
Niemniej jednak życzę pomyślnej transakcji :)
Ja w Lider24 kupiłem 5dmk2 jakieś 2 lata temu. Transakcja przebiegła bezproblemowo. Wpłaciłem im kasę na konto i chyba po 3 czy 5 dniach robaczych sprzęt był u mnie. Jedynie z tego co pamiętam fakturę dosłali mi później pocztą. Ja już dostałem nauczkę poprzez zakup sprzętu za znaczną kwotę i teraz preferuje sieci sklepów z odbiorem osobistym w moim mieście i płatność gotówką !!! Może warto dołożyć 200 czy 500 zł więcej a mieć pewność że sprzęt do nas dojdzie ;)
@kawo: racja, racja, ok. 600, walnąłem z grubsza, niemniej jednak - wciąż słabo po drodze :D
@rafalp88: no widzisz, kupiłeś i wszystko skończyło się dobrze. Wiadomo, że takie transakcje obarczone są ryzykiem. Być może mnóstwo ludzi tam kupuje, wszystko gra i buczy, nie wchodzą na fora, później (skoro gra i buczy) nie wystawiają opinii (bo i po co, skoro gra i buczy), a negatywne oczywiście wypływają, bo ludzi z frustracji (i słusznie pewnie) piszą gdzie mogą. Dlatego mówię, że ja na swoje nieszczęście trafiłem przypadkiem na te opinie i uległem złej sugestii. Jak na razie złożyłem zamówienie i czekam. Oczywiście można sobie iść do sklepu, gdzie ten obiektyw jest, wydać 1000 zł więcej (lub kilkaset) i wziąść go od razu. Ale jeśli sklep zamawia towar, czemu trochę się nie dziwię, bo gdyby chcieli mieć po kilka sztuk wszystkiego, co kosztuje grube pieniądze, to rośnie ryzyko magazynowania, trzymania gotówki w sprzęcie, który przecież nie schodzi codziennie jak bułki, itp. Więc sprowadzają na zamówienie i trzeba poczekać. Niektórzy oczekują, że będą mieli po 2 dniach i zaczynają wojnę. Chyba trzeba troszkę rozsądku w tym wszystkim. Oczywiście czekanie miesiącami to przesada, nie bronię sklepu w takich przypadkach. Jednak większość tych negatywnych opinii polega na "długo czekałem (z reg. 2-3 tyg.), najadłem się nerwów, ale w końcu dostałem". Jeśli komuś tak bardzo zależy na tym, żeby po prostu isć i kupić i przy tak dużym wydatku dodatkowy 1k zł nie jest dla niego znaczący, niechaj kupuje. Dla mnie 1k to dużo, nawet jeśli kupuję coś za 8k. Inna sprawa to zwodzenie i mówienie, że "już wysyłam", gdy jest to nieprawdą. To oczywiście poza tematem, natomiast jeszcze raz: jeśli sprzęt jest zamawiany, to uważam za wysoce niecierpliwe oczekiwać go w ciągu kilku dni roboczych. Tak myślę na tą chwilę i mam nadzieję, że się nie mylę w swej naiwności i że moja przygoda z Lider24 skończy się podobnie do Twojej z 5dMK2, czyli dostanę sprzęt i już. PS. Rozumiem, że ta "nauczka" nie była związana z L24?
Moja opinia - fakty:
09- 01- 2012 - składam zamówienie na sprzęt Canon 5d mark II, tego samego dnia wysyłają kuriera wysyłam mój aparat z obiektywem w rozliczeniu.
10-01-2012 - po telefonicznej rozmowie z szefem sklepu wpłacam pieniądze na konto sklepu.
16-01-2012 5D maja byc w piatek
23-01-2012 będzie aparat dla pana na pewno w tym tytoniu do środy max
25-01-2012 wczoraj dojechały do naszego magazynu 5D dziś przesyłają do nas juro wysyłamy do pana
7-02-2012 kurier będzie około 15 tej zadzwonie rano bede wiedzial dokladnie o której będzie kurier
08-02- 2012 telefon ze sklepu, że jest sprzęt. Odbieram osobiście. Koniec przygód z Lider24.
Ludzie kochani, gapicie się jak te za przeproszeniem matoły w cenę a nie widzicie, że koleś działa nielegalnie, i oszukuje na podatkach. Nie ma możliwości by jeden jedyny sklep w Polsce no może jeden z dwóch podobnych, miał tak niskie ceny i wszystko było ze sprzętem ok. Myślenie - tanio to zaryzykuję - gratulacje. I co z tego, że dostałeś sprzęt skoro o ile nawet nie kradziony, to został wprowadzony na rynek bez obowiązku fiskalnego. Okradłeś więc sam siebie i dałeś zarobić cwaniakowi po to by oszczędzić kilka stówek. Już pal sześć podatki ale ta firma działa nieuczciwie a kupując tam tylko ją wspieracie. Cały ten sklep jak i jego praktyki są niezgodne z prawem (na przykład branie przedpłat) ale co tam, cena dobra to kupuję.
kacper_1968 - widzę, ze szybko przygłaskali sprawę jak tylko zacząłeś smarować na forum. Napisz czy to wszystko było warte nerwów i czasu jaki temu poświęciłeś ;)