Nie chodzi o to by kipe zwiesić i już. Zacznij od przejrzenia poszczególnych działów w poszukiwaniu FAQ'ów, tips 'n tricks, itp.
Jest masa wykładów (również video!) Janusz Body nazywa się toto szkoła czy lekcja canon-board.
Potem zadawaj pytania.
Wersja do druku
ogladnełam tutki z linku podanego wcześniej,ale wszystko jest po ang:neutral:
a reszta co znalazłam to raczej do camera raw było.ale poszukam jeszcze thx
pzdr
piszecie ,żeby rawów nie ostrzyć.czyli mam rozumieć ,że suwaki w DPP z ostrością ustawić na 0 a ostrzyć tiffa w innym programie
pozdrawiam.
nie wiem gdzie usuwać szumy,eliminować przepalenia.Jak wiecie DPP też jest po ang.i troche się w nim nie łapie.Pozatym zaciekawiło mnie to co piszecie z ostrością na drugim wątku,żeby nie ostrzyć rawa.
My Nick próbuje ściągnąć to co podałeś ale wyskakuje mi ERROR
No dobra, kilka krótkich wskazówek do DPP.
1. Odpalamy DPP
DPP uruchomi się zapewne w układzie przeglądarki zawartości folderów. Po lewej drzewo folderów, po prawej podgląd miniatur.
2. W opcji Tools->Preferences->View Settings warto zaznaczyć "Display only CR2.." aby nie pokazywał CR2 i JPG z tego samego pstryka jako oddzielnych miniatur.
Warto też wejść w przyszłości w opcję "Color Management" ale nie wszystko naraz.
3. Wchodzimy w Tools->Start quick check tool (Alt+Q) i dokonujemy oceny jakości obrazków, oznaczając najlepsze do dalszej obróbki (dając im np. rangę 1), inne do wywalenia (dając im np. rangę 3), itd.
4. Można też pkt. 3 sobie podarować i od razu edytować upatrzony obrazek.
5. Edycję włączamy podwójnie klikając miniaturkę alb Ctrl+O, a potem włączamy paletę narzędzi czyli Ctrl+T
6. Przepalenia - nie eliminuje się, co się przepaliło, to tego nie ma.
Edytujemy natomiast:
jasność (RAW->Brightness)
balans bieli (RAW->White balans...)
punkt czerni i bieli (RAW->histogram->linie krawędziowe)
kontrast (contrast)
światła (highlight)
cienie (shadows)
odcień (color tone)
nasycenie (saturation)
Warto włączyć ostrzeżenie cieni/świateł (Alt+N, Alt+M) a poziom alarmu można też ustawić w View Settings.
Szumy:
Otwieramy zakładkę NR/Lens/ALO
Wchodzimy do NR Preview (podgląd redukcji szumu)
i eksperymentujemy z suwakami Luminance... (szum sygnału) i Chrominance.. (szum koloru)
7. Obrazek obrobiony zapisujemy poprzez File->Convert&Save.
Pozdrawia Leopold
dziekuję :*:*:*
Poszukaj wątku "wyostrzanie" JanuszaBody. Generalnie możesz sobie ustawić sharpness na 3 w DPP, ale ja, np., w ogóle nie ostrze w tym programie bo nie za ciekawie on ostrzy i raczej zawsze jestem powyżej iso 800.
Ctrl+T, zakładka NR/Lens/ALO - (noise reduction, redukcja szumu)
Polecam zostawić zakładkę luminance na zero a korzystać tylko z chrominance.
Przepały w rawie możesz cofnąć (lub nie, zależy od matrycy aparatu) suwakiem brightness - Ctrl+T, zakładka raw
Sorki, ale się nie zgodzę :rolleyes::
Takie "cofnięcie" jest tylko kosmetyką, dzięki czemu na odbitce dany fragment obrazu będzie ciemniejszy niż najjaśniejsza możliwa biel albo kolor z jednym (dwoma) składnikami zsaturowanymi, ale żadna informacja na temat tego, jaki był naprawdę poziom zsaturowanego sygnału nie zostanie odzyskana.
Tu nic do rzeczy nie ma matryca, bo po prostu w "przepalonym" kanale (kanałach) piksela (pikseli) zamiast informacji 12 czy 14-bitowej mamy 1-bitową (sygnał większy lub równy maksymalnemu). Tego się nie da odzyskać.
Oczywiście, można się bawić w różnego rodzaju aproksymacje, wykorzystując informacje z innych pikseli, albo informacje z innych kanałów, ale to już inna bajka i efekt jest odzwierciedleniem algorytmu a nie rzeczywistego sygnału.
Pozdrawia Leopold