Zostawmy więc nieostrość, chociaż i mnie część tych zdjęć wydaje się nieostra mocno. W jakimże to celu położyłeś blondynę na asfalcie?
Wersja do druku
Zostawmy więc nieostrość, chociaż i mnie część tych zdjęć wydaje się nieostra mocno. W jakimże to celu położyłeś blondynę na asfalcie?
w celu zrobienia blondyny na asfalcie :)
ostatnie...
86.
87.
88.
89.
Acha. W takim razie zdjęcia wyszły tak jak paznokcie modelki. Tandeta, Panie. 86 i 87 lepiej, mniej skarbczyka młodego onanisty, więcej portretu, na 88 mina odpychająca raczej, 89 raczej tak jak wcześniejsze, do tego skopane kolorystycznie. Dziwne rzeczy się u Ciebie w galerii dzieją bo w poprzednich setach zdarzały się bardzo dobre zdjęcia, strasznie zjechałeś z poziomem.
ech... pank dzięki za zimny prysznic.... mam nadzieję, że coś pomoże...
co do poziomu ostatnia sesja wydawała mi się lepsza niż wcześniejsze.... no ale może muszę te fotki jeszcze przejrzeć....
86 skarbczyk młodego onanisty??? heheh no nie jestem jednym z nich ale jakoś wydaje mi się ok.... a nawet że z całego gniotostwa to jest najlepsze....
"Dziwne rzeczy się u Ciebie w galerii dzieją bo w poprzednich setach zdarzały się bardzo dobre zdjęcia, strasznie zjechałeś z poziomem. " tu mnie zażyłeś podwójnie.... 1. zdarzały się bardzo dobre zdjęcia <wow> 2. chyba dałeś kopa do pracy.... sorki, że wolno się uczę :P
Matsch, na mój amatorski rozum - nie czepiając się już ostrości i kolorystyki (bo inni napisali wiele i w większości zgadzam się z nimi). Uczepię się jednak tych póz...Mam dla Ciebie taką sugestię: jak zrobisz zdjęcia pokaż je modelce zanim wstawisz na forum. Niech oceni. Bo wg mnie na niektórych ujęciach dziewczyny - a szkoda, bo masz piękne modelki - wyglądają...hmm...no, nie bardzo korzystnie:roll: Np. 81 - łokcie nie należą do najbardziej fotogenicznych części ciała:wink:, seria z kwiatem - jeśli dajesz rekwizyty, to zastanów się jaki chcesz osiągnąć efekt i czy przypadkiem zamiast ciekawego zdjęcia, nie wyjdzie sztuczna, nienaturalna a czasami śmieszna (ale może taki był zamysł), na 30 ta biedna dziewczyna wygląda jakby była pijana i opierała się o drzewo, żeby ustać (ale może taki był zamysł...)...o 85 już nie wspomnę...
Nie zgadzam się tutaj z Tobą :mrgreen:- że masz w galerii jakieś gnioty. Ale... zgadzam się z przedmówcami, że można tutaj odnaleźć bardzo dobre zdjęcie a potem, nagle coś zupełnie przeciwnego.
No! Tyle mojego ględzenia. Fotografuj, nie przepraszaj, cierpliwości wszystkim starczy:mrgreen:
zdjecia wygladaja jak z kita, niestety nie ma w nich tej ostrosci. nie wierzysz? to otworz dwa: swoje i venomera i porownaj. nie mowie zlosliwie, wiekszosc jest nieostra z tej sesji.
i czesto brakuje jakiegos rozjasnienie modelki. chocby peirwsze, jest szara, albo podciagnij rawa, a jak nie mozesz to uzywaj jakiejs blendy, blysku. chbya warto:)
kadry nienajgorsze, modelki tez, pocwicz obrobke, panowanie swiatlem [mowi ten, ktory to samo musi robic] .. ;)
Nienienie, pisząc o skarbczyku młodego onanisty miałem na myśli wcześniejszą serię, 86 podoba mi się najbardziej. Z fotografią sylwetki tym razem Ci nie wyszło, ale to nie powód żebyś nie próbował dalej. Myślę, że jak posłuchasz loome, to wyjdzie Ci to na zdrowie, na tych zdjęciach, abstrachując od formy, bardzo brakuje jakiegoś doświetlenia. Oczywiście, wszystko co piszę jest moją prywatną opinią więc możesz to olać ciepłym moczem, nie jestem jakimś profi fotografem, piszę o tym co widzę. Bardzo fajnie że krytykę traktujesz jak kopa do pracy a nie jak niektóre młode primadonny tutaj udajesz że tak miało być i artysta wie lepiej.
No bardzo mi się podoba teraz ta krytyka.... :)
Nie będę cytował bo za dużo by tego było.... tylko odpowiem, powiem w punktach....
angie:
1. Zdjęcia modelce zawsze pokazuję, tylko trafiam na takie, które są zachwycone wszystkimi prawie ujęciami :( :)
2. fot 30.to moja 1 sesja z "modelka" i jak teraz patrze to się uśmiecham.
Loome:
1. Zdjęcia robione 28-105mm ultrasonic II .... i nie zgodzę się, że kicio robi nie ostre zdjęcia, mój w przedziale 18-35mm od przysłony 5.0-5.6 do 8.0 robi naprawdę ładnie.
2. Nie ostra z tej serii no można się kłócić więc powiem tak..... w porównaniu do szkła Pancolar 50mm 1.8 m42 jakim robię to prawda tylko 3 zdjęcia są tu ostre..... a reszta mydło.... patrząc ze spokojem <a słyszałem, że portret wcale nie musi być ostry, wręcz pastelowy(ja wole i tak ostre)> myślę, że nie jest aż tak mydlanie na tych fotkach :)
3. Co do doświetlania modelki to prawda jest to moja pięta Achillesa, otóż mam blendę 85cm ale kurczę, rzadko wyjmuję bo nie jestem w stanie jej opanować mając jeszcze aparat i często robiąc szkłami manualnymi, a nie mam dobrego cierpliwego kolegi który by ją potrzymał :P, dodatkowo na moście dość mocno wiało jak na takie płótno :( nie mogę ogarnąć tego :) , co do błysku no 430 lampka się marzy ale na razie się marzy.... kombinowałem z wbudowanym flashem kiedyś ale różnie to wychodzi :D
4. Co do podciągnięcia rawa nie ma problemu.
Pank:
1. No już się bałem bo 86 to moje ulubione zdjęcie z tej serii i podoba się najbardziej.... <i ostre> :P
2. Nie no wiadomo ciężko przychodzi przyjęcie krytyki, ale w kwestii fotografii warto, a tym bardziej mi :)
Dziękuję za odzew i co mogę powiedzieć, jak się uda to jeszcze jedna sesja będzie..... a jak nie to do września<wakacjeeee> ;) <trzeba trochę też pooglądać innych autorów zdjęć> :)
No to udało się zrobić ostatnią sesje.
Od siebie na początek powiem tyle.... zdjęcia nie dla maniaków idealnego histogramu <90-93> :).... przepały celowe - lightroomowe
94. celowo w kadrze i rozmyty - ciekaw byłem jak to wyjdzie.... i dla mnie ok :)
96. wpieniają mnie na brodzie.... wiem, że PS i po sprawię, ale mimo wszystko nie czuję się tak dobry w tym, żeby to wywalić bez śladu :(
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
mam nadzieję, że tym razem pank nie nazwie tego zbiorem onanisty :)
no i może uda się tym razem nie zjechać z i tak już niskiego poziomu osobistego ;)