zakupilam psixa :D
jak dojdzie i cos sfoce nim to sie okaze czy dobrze zrobilam...
Wersja do druku
zakupilam psixa :D
jak dojdzie i cos sfoce nim to sie okaze czy dobrze zrobilam...
tylko uważaj bo czasami psixy mają naciąg filmu zjechany...
taak duzo osob mi to mowilo;)
we'll see
Zapytam w tym samym watku.
Mam psix'a, standard 80 i flektogona 50. Same szkla sa ok, chociaz flektogon na rogach bez rewelacji, ale denerwuje mnie sama puszka.
Jeden weekend do kosza gdyz migawka sie zawieszala, po serwisie pojawia sie to znowu czasami, wiem ze moge oddac na gwarancji ale przestaje mu ufac co zle wplywa na ochote do robienia zdjec, matowka jest srednia, opcjonalny wizjer z pomiarem tez.
Jest plan dolozyc troche i kupic cos na lata, po wertowaniu wielu opinii pierwszy wybor: mamiya rz67 proII.
Wada ktorej jestem swiadomy to rozmiary, ale kusi 6x7 oraz migawka centralna, wymienne kasety. Byl plan hassela, jednak ceny szkiel zabijaja.
Do Rz-ki planowalbym zakup 180-tki od RB i 50-tki, do tego standard 110.
Planuje robic landszafty i portrety.
Dobry wybor?
P.S. wszelkie 645 narazie odpadaja, sredni to 6x6 i powyzej ;)
dzik - zajrzyj tutaj
http://www.araxfoto.com/
kolega chce rzte, a ty mu polecasz za przeproszeniem barachlo.
dzik - jesli masz pieniadze, bierz RZ II w ciemno. rz II to swietny sprzet, genialna matowka, prawdziwy kon roboczy na wiele, wiele lat. jedyna jego wada to waga, ale jesli cie to nie przeraza, to polecam w pelni. dla mnie niesamowity jest ten mikropierscien ostrzenia.
ja mam caly system hasselblada, ale tylko dlatego ze jest lzejszy, wiec moge z nim lazic caly miesiac w podrozy.
Hmm, jest to ciekawy sposob na puszke pod szkla psixa, a budowa hasselbladopodobna bardzo mi odpowiada. Kieva unikalem ze wzgledu na awaryjnosc, w tym wypadku zepewne jest duzo lepiej.
Moze zadam glupie pytanie, ale jak wyglada porownanie jakosci szkiel psix'owych czyli DDR zeissow i rosyjskich w porownaniu do szkiel mamiya?
Szczegolnie np mamiya 50 4.5 vs Flektogon 50?
Przy portrecie ostrosc mnie tak mocno nie interesuje jak przy krajobrazach.
przeszedlem przez cala droge srednioformatowa. nowoczesne szkla mamiyi, to najlepsze co cie moze spotkac. sa tak ostre, ze do granic wykorzystuja rozdzielczosc samego materialu. oczywiscie mowie o nowoczesnych. konstrukcje ddrowe, byly dobre, ale 30-40 lat temu. rosyjskie to juz w ogole porazka. oczywiscie, jezeli podoba ci sie wirowy bokeh itp, no to w porzadku, ale juz zrobienie zdjecia szerokim katem bez flary graniczy z cudem. zreszta, flara to jedno, a promien ktory rozwala cala klatke, przez slabe powloki, to druga sprawa.
Dzieki, RZ67II juz do mnie leci :)
W standardzie bedzie 110/2.8
Mam mozliwosc taniego (300PLN) zakupu RB-kowego 180mm, warto pchac sie w te starsze szkla?
one beda dzialaly, ale nie maja elektroniki. za 300zl mozesz kupic, najwyzej sprzedasz na alledrogo ze 100% przebitka :)