mam system cokina i zestaw szarych polowek. czy fotografujac powinienem najpierw zablokowac ekspozycje a dopiero po nasunac filtr??
Wersja do druku
mam system cokina i zestaw szarych polowek. czy fotografujac powinienem najpierw zablokowac ekspozycje a dopiero po nasunac filtr??
Jeśli chodzi o moją szarą połówkę, to używam tej lewej - ta z półkul zawiera w moim przypadku większą zewnętrzną warstwę istoty szarej ;)
A tak na poważnie, to Cokin B+W F-PRO.
A ja nie mam szarej połówki i nad tym ubolewam bo widzę że się przydaje i tu moje pytanie ( nie odsyłajcie mnie do innych wątków chcę mieć waszą odpowiedż )
1 - jaki filtr połówkowy najlepiej kupić?
2 - jak się go używa?To że się nakręca ustawia ostrość i przestawia tak by przyciemnić scenę to wiem ale czy dzieli się zdjęcie np na niebo i resztę?I co zmieniam w ustawieniach aparatu?
Proste pytania proste odpowiedzi proszę :-)
Używam Marumi GC GRAY 72mm, z szerokich krajobrazów jestem b.zadowolony, resztę niestety przyciemnia, jeżeli jest oprócz nieba np drzewo itp.
Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z tym dzieleniem "na niebo i resztę".
Ja mam filtr nakręcany -nakręcasz jak inne swoje filtry i przyciemniasz tą połowę zdjęcia którą chcesz, przekręcając odpowiednio filtr (jak np polar kołowy -filtr ten też jest obkręcany). W aparacie nie musisz ustawiać żadnych specjalnych ustawień pod taki filtr - zwyczajnie wg.potrzeb. Piękne niebo itp filterek zrobi za Ciebie sam :)
a nakrecany mozna zalozyc raz a dobrze i wlezc miedzy chaszcze bez obaw, ze cos sie odczepi czy odlamie. a w wielu wypadkach to, ze "troche przyciemni" w zupelnosci wystarcza.
nakrecana polowka, choc do tanich przyjemnosci nie nalezy, jest bardzo przydana w praktyce. do pracy mobilnej, gdzie szybkosc ma znaczenie, to fantastyczna sprawa
Dzięki za odpowiedż.W niedzielę giełda i coś trzeba kupić.