Kurcze, czasem sobie mysle, ze zamiast 100-400 powinienem kupic wlasnie to a jako dodatek stalke 400/5.6...Cytat:
Zamieszczone przez skrzat
Wersja do druku
Kurcze, czasem sobie mysle, ze zamiast 100-400 powinienem kupic wlasnie to a jako dodatek stalke 400/5.6...Cytat:
Zamieszczone przez skrzat
Nie masz co żałować. To jest szkło przyzwoite, ale nieszczególnie rewelacyjnie. Bardziej mi się podobają zdjęcia te które robię z 50/1.8 czy 100/2 niż 28-300.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Aha - no i zapomniałem dodać o dosyć bolesnej sprawie - waga 1,7 kg + np. 5D, to trochę dużo.
Na plus jest oczywiście to, że mamy bądź co bądź elkę w pełnym zakresie.
Ja jestem niespecjalnie "zoomowy" ;-) ale w ogólności jeśli potrzebuję jakości w bliskim tele to mam 70-200/2.8. Natomiast zamiast 100-400, który, jeśli chodzi o spotting nie jest ani do końca uniwersalny (szeroki koniec), ani nie powala jakością przy f/5.6 (w porównaniu ze stałką), wolałbym 28-300 jako dobre (również nie-powalające), uniwersalne szkło do powszednich wypadów na lotniska i 400/5.6 na specjalne okazje, gdzie i tak robię z reguły na długim końcu.Cytat:
Zamieszczone przez Mikołaj
Żeby nie było - ja jestem ogólnie ze 100-400 raczej zadowolony i nie planuję znowu topić $$$ w kolejnej machinacji szkłami (to informacja dla szanownej Żony i kilku prześmiewców z IRCa :mrgreen:), tak tylko sobie gdybam.
Mnie to nie rusza :mrgreen: Jeśli chodzi o ciężar, to dla mnie tak naprawdę dopiero 1D+jakieś 1.5-1.8kg (70-200, 100-400) to jest to o co chodzi :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Mikołaj
Nooo... bo już myślałem że "ściemniałeś" namawiając mnie na 100-400... :-)
Ja też jestem z niego zadowolony... teraz zbieram na 5D coby wyjść z cropa...
Ja niestety taki potężny nie jestem.:-(Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Co do 28-300 trzeba jeszcze zauważyć, że jest to dobre szkło tam gdzie nie ma możliwości zmiany obiektywu i/lub w złych warunkach typu deszcz, piach (osobiście tego drugiego nie sprawdzałem) oczywiście tylko z jakąś jedynką.
Myślę, że takie 5D+28-300+580EX (lampa koniecznie, bo szkło zbyt jasne nie jest - no ale czego się spodziewać przy takim zakresie ;) )to świetny zestaw dla fotoreportera, gdzieś nawet czytałem, że używają tego w Reutersie.
Uzupełniam o 2 szkła (a mieli już do Canona nie testować :):
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF]:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm
Sigma AF 135-400mm f/4.5-5.6 APO Aspherical RF:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...4556/index.htm