widze dla odmiany bardzo statyczne ale podobają się bardzo.
Wersja do druku
widze dla odmiany bardzo statyczne ale podobają się bardzo.
Fajne, oprócz 5-tki i uciętego Pana :)
wyciszałeś jakoś aparat?
na próbie chyba nie musiał
a leica pewnie bezgłośna
Hej,
dzięki za wszystkie komentarz, niestety byłem lekko odcięty od sieci więc dopiero teraz odpisuję...
Liebman zaprosił mnie także na backstage po koncercie, jesteśmy też w kontakcie mailowym :)Cytat:
Zamieszczone przez igor58
Najciekawsze rzeczy zagrali oczywiści podczas jam session, cieszę się że mogłem na tym uczestniczyć
Cytat:
Zamieszczone przez Merde
O. Bardzo ciekawe. Możecie to rozwinąć?Cytat:
Zamieszczone przez ARN
Nie przeczę, że tak nie jest, ale chętnie się dowiem coś więcej.
Osobiście, przeczytałem te wypowiedzi na telefonie i nie za bardzo mogłem analizować zdjęcia, wtedy doszedłem po prostu do suchych faktów, że
- M9 mam od 3 tygodni i to było drugi raz jak go używałem więc normalne, że jeszcze trzeba nabrać wprawy, muszę zwracać uwagę na niektóre rzeczy, które są dla mnie w jakiś sposób nowe itd. Lustrzanki Canona mam w rękach od 5 lat. Zdecydowanie łatwiej człowieku używa się sprawdzonego sprzętu.
- Akurat użyłem 5D2, a nie 1Ds3 i tutaj w sumie trochę dziwne. W 5D2 używam tylko centralnego, czyli jak w M9 ;) Z racji, że przez parę lat głównie fotografowałem jedynkami (gdzie wszystkie punkty AF są sprawne), zauważyłem trochę problem na zasadzie, że ustawie ostrość centralnie i czasami nie określę do końca kadru przez to. Być może głównie w M9 gdzie bardziej nad ostrością muszę się skupić
No ale teraz przeglądnąłem zdjęcia i jestem pod podziwem i mam wrażenie, że to może być troszkę ukąśliwość (zwłaszcza, że strony ARN), bo na 7 zdjęć tylko 2 były zrobione 5D2. Więc dość mocne wnioski. Zresztą oba zdjęcia robione 85tką, są to bliskie plany gdzie w sumie nie ma za bardzo jak inaczej kadrować. Np. nr 6 to raczej kadr których jest miliardy. Jakbym miał długie szkło do Leica to zdjęcie wyglądałoby zapewne dokładnie tak samo (jeśli chodzi o kadr).
Tak więc proszę rozwinąć myśl :-)
W M9 używałem trybu Discreet, który jest znany w wielu dalmierzach. Pola on na tym, że migawka wraca do swojej pozycji dopiero po puszczeniu spustu. Czyli robisz zdjęcie, jest cichy "klik", a naciąganie migawki spowrotem następuje w kontrolowanym przez Ciebie momencie (np. jak jest hałas, albo schowasz aparat pod koszulkę).Cytat:
Zamieszczone przez airhead
Na próbie kręcony był film przez telewizję i nagrywane utwory tak więc niestety szaleć nie mogłem także, ani wchodzić przed kamery.Cytat:
Zamieszczone przez igor58
A Leica aż tak bez głośna nie jest. Jak robiłem po pierwszych 5 minutach gdzie później był zakaz robione na koncercie, to przy 3 strzale zwrócono mi jednak uwagę. Niestety do M6 są bezgłośne, od M7 już tak idealnie ciche nie są*:(
Jeszcze raz dzięki za opinie dla wszystkich!
bardzo ciekawe uwagi, dzięki.
Kadry sprawiają wrażenie przypadkowych, jakby przeszkadzała paralaksa czy słabe pokrycie wizjera.
Zdjęcie nr 1 ma strasznie dużo wolnego, nic nie wnoszącego miejsca z lewej strony
Zdjęcie nr 4 nie wiadomo co przedstawia, strasznie kiepsko wygląda ten "półgłówek".
Zdjęcie nr 5 - ucięta noga.
Eeeee totalnie bezsensu. W leice paralaksa wlasciwie nie wystepuje, pokrycie kadru jest ponad 100% więc też bez sensu.
Co do przypadkowości...
Taki był zamysł. Fortepian na środku. Wchodzy w rozświetloną podłogę pianista, a po prawej Liebman. Niestety ktoś tam wylazł mi i nie mogłem cyknąć fotki (jak się przypatrzysz to po lewej stronie jest widoczna trochę głowa)
Hmmm, no mnie się właśnie ten półgłówek podobał i te oczy. Pewnie kwestia gustu. Ale co to ma do kadrowania różnymi aparatami? Po prostu zdjęcie Ci się nie podoba :)
No ucięta, szkoda. Mam zdjęcia i bez uciętej, ale to jest najlepsze. Tylko, że znowu nie jestem przekonany że 5tką skadrowałbym lepiej (ale możliwe). To dość dynamiczne ujęcie, zrobione bardzo szybko, sekunda w tą czy w tą i nie byłoby tego wszystkiego. Tak więc owszem - kadr nieprzemyślany, typowo reporterski. Fajnieby było z nogą, nie ma - nic się nie dzieje.