OK...to bicie piany jest:) mam dosyć:)))
Wersja do druku
OK...to bicie piany jest:) mam dosyć:)))
Ależ bijcie pianę ile wlezie :-)
Mój wątek wreszcie nabrał trochę życia ;-)
Każdy z nas ma swoje zdanie, i może je wypowiadać! Dziękuje wszystkim uczestnikom tego wątku za wypowiedzi, mam nadzieję że nadal będziecie mnie czasem tu odwiedzać :-)
Nie obrazajac tutaj nikogo a w szczegolnosci Ciebie Adso bo darze Cie szacunkiem, zauwazylam ostatnio, ze wlasnie takie odwazniejsze kadry nie ciesza sie popularnoscia u osob "dojrzalych", ktore wola poprawne, "tradycyjne" kadry.
Co o tym myslicie?
kjoanna - też to zauważyłam:> Szczególnie jeżeli chodzi o nieszczęsne fashion, powyginane i wystraszone modelki;)
Ale w tym wątku nie ma jakichś szczególnie szokujących i 'skandalizujących' kadrów... Są po prostu w stylu Sylwii (taka jest moja obserwacja po przejrzeniu jej bloga (długo to trwało:)))
wybacz, Joanno...ta uwaga mnie nie dotyczy i mam nadzieję, że nie darzysz mnie szacunkiem ze względu na wiek "dojrzały":))), ale skoro rozpoczęłaś temat to się wypowiem...
bywam na różnych forach i portalach fotograficznych i zauważyłem pewne inne prawidłowości
1. prawidłowość banalna:
wystarczy sfotografować kawałek gołego cycka albo wypiętej pupy żeby znaleźć poklask...zwróćcie uwagę na to ile komentarzy i zachwytów można znaleźć pod prawie każdym aktem, bez względu na to jaki by on nie był... kawałek piersi...mocne!!!...kawałek pupy....odważne!!! naprawdę dobrych aktów jest na takich portalach jak na lekarstwo... powinno się karać za nieuzasadnione użycie aparatu
2. prawidłowość "artystyczna":
każdy gniot można skonwertować do B/W, dodać ziarno i winietę i co tam jeszcze i wciskać kit, uważać się za artystę...każdą niechlujność można wytłumaczyć słowami "tak chciałem" a kto ma inne zdanie ten się nie zna i nie dostrzega artyzmu i potencjału, każde złe cięcie można wytłumaczyć nonkonformizmem a potencjalnym oponentom wytykać wiek "dojrzały"... wiek nie ma znaczenia a jeśli już to niewielkie... w sztuce wiek się nie liczy, czy ktoś wytykał wiek Dalemu, Picasso czy wielu innym sędziwym twórcom?
Przepraszam za porównanie, ale czasem mam wrażenie, że wystarczy wejść na scenę, ściagnąć spodnie, puścić bąka i powiedzieć, że to cudowne i odkrywcze i zawsze znajdą się tacy, którzy przyklasną i będą się zachwycać...a dla mnie to tylko bąk bedzie i nic więcej.
3. prawidłowość kumotersko odwetowa
Ty mi posłodzisz to i ja Ci posłodzę, Ty mi dowalisz to i ja Ci dowalę, albo ciumkanie i dziumdzianie albo opluwanie się i dokopywanie sobie, żadnych merytorycznych komentarzy, żadnych praktycznych uwag czy wskazówek, bez emocji, bez osobistych preferencji... cenię sobie każdą krytyczną uwagę pod warunkiem, że jest uzasadniona przez kogos kto ją wyraża... nic dla mnie nie znaczy uwaga "do kitu" bez uzasadnienia dlaczego, podobnie zreszta jak stwierdzenie "świetne"...ja wiem, że fotografia podobnie jak i cała reszta dziedzin sztuki działa na zasadzie emocji i wrażeń estetycznych, więc jeśli ktoś nie potrafi odpowiedzieć na pytanie "dlaczego" to niech przyjanmiej napisze co czuje, albo co widzi... trudne?... nie, ale komu by się chciało? łatwiej napisać "do kitu"...
i na koniec
4. prawidłowość damsko męska:
nie jestem męskim szowinistą ani fanatykiem płci zauważyłem jednak, że męskie poczucie estetyki nijak się nie ma do kobiecego. Cenimy inne wartości i co innego jast ważne...na ostatnim przykładzie zdjęcia Sylwii... Sylwia widzi nowe życie, które się rozwija i które niedługo będzie samodzielnym bytem a ja widzę fioletową sukienkę opięta na ciężarnym brzuszku i żółty rzepak i srednio fajne cięcie, które, gdybym był młodszy uznałbym za odważne, z racji wieku jednak nie potrafię go zrozumieć.
prawidłowości jest pewnie wiecej, ale i tak pewnie nikt tego nie przeczyta:))))
Przeczytałem. Nie powiem, było ciężko, ale dałem radę. Jak będziesz chciał z tego zrobić drukowany manifest to napisz gdzie będziesz wieszał, przyjdę podpisać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cholera, właśnie się zorientowałem że zdarzało Ci się komplementować moje zdjęcia, więc wyszło na to że Ci słodzę. ;)
Co do tego komentowania popieram w zupełności :P O estetyce wg płci się nie wypowiem bo za młody jestem ;)
Ale faktem jest że bark konstruktywnych komentarzy czy to krytycznych czy pochlebczych.
albo uzyc kilku z 500 filtrow w ps'ie, dolozyc sraczkowatą ramke i wielki podpis?
w sztuce zawsze istnialo cos takiego jak 'mlodzi' kontra 'dojrzali/starzy'. to nieuniknione. dali, picasso? chyba zbyt daleko poszedles bo nikt tu nic nie wspominal o o newtonie ani bressonie.
a jak juz jestesmy przy dalim i picasso, to oni akurat sami byli wlasnie tym nowym w sporze "nowe vs stare".
Mnie się fotografie Sylwii podobają i uważam, że każdy fotografuje tak jak czuje a ocena zależy od poczucia estetyki odbiorcy.