Cytat:
Też kiedyś miałem takie dylematy. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum wybrałem mój super jakości zestaw szkieł do 40d: 17-40 i 70-200/4 IS. Zdecydowałem się na tak drogie szkła tylko dlatego, że zostały kupione w USA przy kursie usd na poziomie 2,2 zł A skończyło się tak, że w trakcie różnych podróży 70-200 albo nie było w plecaku (bo butelka wody była ważniejsza) albo nie chciało się przepinać szkieł. Nauczony doświadczeniem jestem dziś bardzo szczęśliwym posiadaczem 60d i 18-200 IS. I za cholerę nie chciałbym z powrotem 17-40 i 70-200! Nieco lepsza jakość nie warta dodatkowej wagi, objętości i pieniędzy (oczywiście mowa ciągle o podróżach).
ja w przeciwieństwie do kolegi moje 40d zamieniłem na sporo cięższe 1d mk2n, które zabieram zawsze przy akompaniamencie 17-40 i 70-200/4 + ładowarka. Taki zestaw swoje wazy, ale przyzwyczaiłem się, że większość plecaka zajmują fotoklamoty. Z chęcią dołożę do tego zestawu jeszcze jakąś jasną stałkę macro. Bujam sie z takim zestawem kilka razy miesiącu po górach i nie narzekam. Śmiało mogę polecić 70-200/4 to dobre szkło, niewielkich rozmiarow, ale wybór sprzętu uzależniałbym od podróży na które chcesz go zabierać.