Dobre to były IBMy...
Laptopy biznesowe Lenovo jeszcze w miarę utrzymują jakość (bazują na rozwiązaniach IBM).
IdeaPad to słabo wykonane zabawki, które bronią się tylko designem.
Wersja do druku
Dobre to były IBMy...
Laptopy biznesowe Lenovo jeszcze w miarę utrzymują jakość (bazują na rozwiązaniach IBM).
IdeaPad to słabo wykonane zabawki, które bronią się tylko designem.
Tak, pisalem wlasnie o obudowie, ktora w odroznieniu od innych obecnych lapkow nie jest choinkowo-odpustowa. Poprzednio mialem Toshibe, ktora kupilem jakies 4 lata temu. Do dzis sluzy mi dzielnie. Jedynie musialem wymienic baterie. Jak ostatnio obejrzalem Toshiby mowiac delikatnie bylem rozczarowany ich jakoscia. Plastik ciosany siekiera....
Zalezy kto czego szuka, ja codziennie siedze przy nowym MBP, nie lubie go.
Jest ciezki, aluminium mnie nie podnieca, dla rak lepiej by lezaly na plastiku niz metalu, absurdalne jest wykonczenie. Polecam spedzic 8h przy takim komputerze a pozniej pochwalic pomysl ostrej krawedzi metalu o ktora ociera sie reka przy korzystaniu z touchpada.
Nie jestem fanatykiem tylko uzytkownikiem, od momentu pojawienia sie W7 wracam po calosci do PC, jest szybszy i stabilniejszy. Apple mi nie pasuje, olewa zaawansowanych uzytkownikow i ma polityke totatalnego dojenia z kasy wlascicieli. Nie zwracam uwagi na wyglad, dla mnie to jest narzedzie a nie snobistyczny gadget. Zakochalem sie obecnie w vaio x, nowym modelu, poczekam na osobiste obmacanie i w koncu moze trafie prawdziwie przenosny komputer dla siebie.
Lubilem apple, ale naprawde wkurzajace jest jak leja na powazne bledy, od 10.5 do obecnego 10.6 jest bug ktory mnie irytuje, po odblokowaniu wygaszacza ekranu komputer czasami gubi profil monitora, colorsync dziala coraz gorzej, ech, leja na tych co ich przy zyciu trzymali.
Przy biurku wole 24" niz 11 czy 15. Te 24" bedzie tez sporo lepsze niz najlepszy laptop. Te 2.5kg MBP sprawia ze i tak mieszka on na biurku.
Intel atom wystarcza do 90% moich zastosowan, wiec przychodze do domu podpinam kable i zapominam na czym pracuje.
Musze miec wydajnosc? Za 3000 skladam PC'ta ktory zamiata wszelkie laptopy, swoje vaio podpinam do sieci i pradu, sychronizuje pliki i podladuje baterie.
Najwieksza wada OSX byl dla mnie sprzet, nawet jak jestem esteta i przypadkiem nowe unibody mi nie pasuje to co mam zrobic :lol:
Serio, mi sie nowa linia apple nie podoba, asus i sony robia ladniejsze komputery.
Apropos wiernosci kolorow. Mam do wyboru wybor profilu kolorow z m.in. Adobe RGB (1998), Apple RGB, ProPhoto RGB itd. Na ktorym profilu jest oddanie najwierniejsze kolorow? Standardowe ustawienie to LCD i choc wszystko wyglada najladniej, za duzo jest zolci :(
Gdzie masz do wyboru? W ColorSync jako profil monitora? Jeśli tak, to niech cię ręka boska broni, by zapinać tam profil syntetycznej przestrzeni edycyjnej - tam ma być zapięty profil zawierający charakterystykę kolorymetryczną urządzenia wyjściowego, a nie abstrakcji.
Kolego, najpierw poużywaj samemu sprzętu który z taką łatwością oceniasz.
Nie nazywaj matryc w MacBookach "jakimkolwiek laptopem", a juz na pewno nie nazywaj tak matryc w MacBookach Pro. Idź sobie do iSpota i potestuj te nieskalibrowane matryce. Mac to nie PC tam wszystko ma działać i to działać dobrze out-of-the-box a zdjęcia mają być pokazywane wiernie.
...a potem zastanów się dlaczego pierwszy Photoshop wyszedł tylko na Mac'i i dla czego wszystkie książki dotyczące fotografii wydawane przez Adobe Press mają na screenach aplikacje z wersji na Mac'a... bo tego używają fotografowie.
I właśnie laptopy w Appla są świetne do obróbki fotografii i bardzo dużo fotoreporterów używa do tego celu 13” MacBooka Pro - w dużej mierze na ich właśnie reaquesty ujrzał on światło dzienne. W stacjonarnych iMac’ach oraz stacjonarnych zewnętrznych monitorach Appla masz dokładnie te same matryce co w Laptopach tylko w innej rozdzielczości. To nie HP które pakuje do Laptopów najgorszy badziew (mam komplet od HP w pracy służbowo – laptop + monitor zewnętrzny i różnica jest jak między białym a czarnym).
> Fajer
Na jakim profilu kolorow monitora pracujesz - na domyslnym LCD, czy na jakims RGB?