Albo bardzo domknij przysłonę (ale wtedy duża GO się pojawia) albo trzeba zastosować filtr szary który "zabiera" światło..
Wersja do druku
sa różnego rodzaju filtry szare, aby zmniejszyć ilość światła dochodzącego do matrycy
(mało na ten temat wiem)
ale jakość leci strasznie(widziałem przykłady)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://onephoto.net/info.php3?id=526327
tutaj naświetlane 3 min. jak podaje autor zdjecia
Z dobrym filtrem szarym jakość spada tak samo jak z każdym innym chyba.... czyli nieznacznie, a nawet niezauważalnie...
mi z szara połówką spadała strasznie(B+W pro)Cytat:
Z dobrym filtrem szarym jakość spada tak samo jak z każdym innym chyba.... czyli nieznacznie, a nawet niezauważalnie...
porównując do tandetnej uvałki TIFFEN
-różnice przede wszystkim było widoczne w bardzo jasnych partiach obrazu
i to duuuże
Te filtry nie sa w sumie takie drogie, tyko cos nie chce mi sie wierzyc ze za 39 zl przyciemnia 75% tak jak hoya za 69 zl ;) Trzeba bedzie kupic bo sie przyda, na te filtry to sporo kasy mi pojdzie bo jeszcze polar i szara polowka :P
Te liczby przesłon to raczej dopasowujemy do obiektywów i nie ma ogólnej reguły. Wtedy to już tylko look na wykresy MTF posiadanych szkieł i wstrzelenie się w kompromis.
Chyba że autorowi chodziło o wyrażenie tego, że spadek ostrości szkła nie będzie zauważalny na [tak słabym] 350d :D
Co do poprzedniego - faktycznie, było zamieszanie z pomieszaniem :D
ad. micles:
", że spadek ostrości szkła nie będzie zauważalny na [tak słabym] 350d"
rozwiń, proszę, wyrażenie "słaby 350d".
Dam opis sytuacji :
mamy szkło, które posiada rozdzielczość:
2n na otwartej przesłonie
4n na przesłonie optymalnej
1n na przesłonie domkniętej (czyli to nasze <11-13)
Podpinamy to do 5d, które ma rozdzielczość 2n, nie widzimy żadnych różnic od przesłony otwartej do przesłony optymalnej, a z przechodzeniem z optymalnej do domkniętej tracimy rozdzielczość
Podpinamy to do 350d, które ma rozdzielczość 1n, nie widzimy żadnych różnic aż do >11-13.
[wcale nie piszę że 350d to słaby aparat, w końcu mam go już rok i się z niego cieszę :P]
jak mialem 350d to jedynymi wadami jakie mnie bolaly to szybkosc migawki, i co moze smieszyc kolor obudowy (byla srebrna)