Odp: drukowanie zdjęć - papiery
Myślałem że coś usłyszę o trwałości, że jedne 100 lat, a drugie 200. ;)
Wątek testowy o papierach Ilforda oczywiście śledziłem. I tak muszę (chcę) przekonać się sam, czy perełka Ilforda jest ładniejsza od satynki Canona.
Co do cen. Wszystkie były by do zaakceptowania, żeby nie kwestia kosztów przesyłki. A kupowanie po kilkaset arkuszy w warunkach amatorskich niekoniecznie jest najlepszą opcją.
I stąd następne pytanie. Czy w Bydgoszczy można gdzieś dostać na miejscu te papiery(Ilforda)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Juriko
Czy w Bydgoszczy można gdzieś dostać na miejscu te papiery(Ilforda)?
Mogą być dostępne w IBO przy ulicy Gałczyńskiego 19a.
Przed chwilą dzwoniłem, nie mają. Czy handel tradycyjny już całkowicie obumarł?
Nie bardzo było z kim pogadać. Pani sprawiała wrażenie, że nie bardzo wie o co pytam.
Proponowała czarno-białe papiery Kodaka.
Zamówiłem ILFORD GALERIE Premium Lustre 270gsm.
Jak oprofiluje z tuszem znać jak wrażenia.
Za różnicę w cenie do Prestige dokupię gilotynę co myślę rozwiąże problem braku formatu 10x15.
Z doświadczenia - najlepsza gilotyna to nożyk OLFA, podkładka samoregenerująca i linijka ze stalową sztabą.
Tanie krajarki tylko szarpią papier, a dobre z dociskiem kosztują kilka tyś.
Drukuję b. dużo zdjęć 15x23 do albumów - zwykle po 80-100 sztuk - i robię to w ten sposób, że drukuję z roli 61cm paski 61x23cm, a następnie rozcinam je na 4 formaty 15x23. Mimo posiadania gilotyny z dociskiem hydraulicznym i metrowego trymera krążkowego nadal tnę nożykiem - jest najdokładniejszy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Z doświadczenia - najlepsza gilotyna to nożyk OLFA
A jaki nożyk? Taki segmentowy? Z kółkiem? Skalpel?
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Z doświadczenia - najlepsza gilotyna to nożyk OLFA, podkładka samoregenerująca i linijka ze stalową sztabą.
Tanie krajarki tylko szarpią papier, a dobre z dociskiem kosztują kilka tyś.
Drukuję b. dużo zdjęć 15x23 do albumów - zwykle po 80-100 sztuk - i robię to w ten sposób, że drukuję z roli 61cm paski 61x23cm, a następnie rozcinam je na 4 formaty 15x23. Mimo posiadania gilotyny z dociskiem hydraulicznym i metrowego trymera krążkowego nadal tnę nożykiem - jest najdokładniejszy ;)
Jesteś genialny, właśnie tego szukałem :) wcześniej gdzieś widziałem Twój post odnośnie nożyka ale stwierdziłem "nie może być" i kupiłem trymer z wodotryskami fellowes ... niestety, kąty proste w tym trymerze nie istnieją, a "suwnica" po której porusza się ostrze delikatnie, ale jednak, odchyla się na boki co tworzy wypaśną falę na przecinanej krawędzi ... O matach pierwsze słyszę ale już wiem, że zamówię ww zestaw. Ktoś chce kupić mój trymer :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Black
Jesteś genialny, właśnie tego szukałem :) wcześniej gdzieś widziałem Twój post odnośnie nożyka ale stwierdziłem "nie może być" i kupiłem trymer z wodotryskami fellowes ... niestety, kąty proste w tym trymerze nie istnieją, a "suwnica" po której porusza się ostrze delikatnie, ale jednak, odchyla się na boki co tworzy wypaśną falę na przecinanej krawędzi ... O matach pierwsze słyszę ale już wiem, że zamówię ww zestaw. Ktoś chce kupić mój trymer :P
Chyba nie jest aż tak drogo - gilotynka o konstrukcji noża analogicznej jak "duże" profesjonalne maszyny
GILOTYNA RĘCZNA DO PAPIERU A4 AZ 4 CM (2608479178) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.