Ja testowalem TC olympusa 1.9x, ktory uzywam w S2 IS :) Ma gwint 52mm, wkrecilem go przez adapter 55/58 na 55-250. Jednak zakres Fokusa byl za maly aby zlapac ostrosc... :/
Wersja do druku
Ja testowalem TC olympusa 1.9x, ktory uzywam w S2 IS :) Ma gwint 52mm, wkrecilem go przez adapter 55/58 na 55-250. Jednak zakres Fokusa byl za maly aby zlapac ostrosc... :/
nie ma co tylko trzeba brać to szkło. jakby nie było to o polowe mniej niż za 70-200F4 L. tylko martwi mnie ta abera na niektórych fotkach .
Sprawdzilem dokladniej dzialanie 55-250 z TC Olympusa C-210 (1.9x).
Lapie ostrosc, jednak max do 180mm obiektywu (do ok 544mm). :smile:
Zrobilem dwie fotki:
- org 250mm x 1.6 czyli 400mm
- z tc 179mm x 1.6 x 1.9 czyli 544mm (to max, powyzej 180mm AF szaleje)
http://www.speedyshare.com/301792523.html
Sensu uzywania tego TC jak widac nie ma:mrgreen:
a jak się ma kwestia extension tubes?
Mialem ten obiektyw i przyznam sie ze jak na taki "plastik" to sprawuje sie niezle, oczywiscie troche za ciemny ( w pomieszczeniu - hali sportowej bardzo ciezko bylo zlapac kadr bez jakiegokolwiek naruszenia zawodnika ) i ten IS to tak dziala nie do konca, optyka poprawna, pare zdjec wyszlo na maxa ostrych, ogolnie za ta kase - ja swoj sprzedalem za 900 zl to fajne szklo jak ktos ma np. trzycyfrowe D z kitem 18-55 i chce cos zoomowatego.
Oczywiscie porownanie z jakakolwiek L-ka nie ma tu racji bytu, zaraz po 55-250 IS kupilem 70-200 f/4 L IS i to taka przesiadka z opla na audi, no ale ze porsche to porsche - ja proponuje 70-200 f/2,8 L IS - jak dla mnie nie ma konkurencji ale to inna bajka (cena tylko straszy)
Generalnie do 350D, 400D, jak najbardziej poprawne szklo, do sportu nie nadaje sie wogole, krajobrazy i jakies plenery bardzo przyzwoicie, no ale jak ktos juz ma 40D, 5D to szkoda nerwow na taki obiektyw. Do sportowych zdjec w serii 40D ktory to ma owe 6,5 kl./sek na 25-105 L IS ma kazde ujecie w serii dobre, 55-250 ma 1 dobre, potem juz sie sypie.
Tu taki maly przykladzik, ze zdjecia jak najbardziej sa OK z tego zooma :
http://www.kat.pl/rozne/IMG_1271.JPG
Drodzy doświadczeni userzy, proszę o poradę. Załóżmy że mam 1800 zł na zbyciu i szukam amatorskiego tele do focenia ptaszków i innych pierdołek w słoneczne weekendy - co wybrać z dwóch opcji:
1. Canon 70-300 USM IS
2. Canon 55-250 IS + 430 ex (oczywiście na inne niż ptaszki okazje) + dodatkowa karta (zawsze się przyda).
Patrząc na Wasze fotki w tym wątku właściwie nie mam wątpliwości co zrobić, ale może ktoś ma inne zdanie i się nim podzieli? Priorytety do dobry AF oraz dobra jakość obrazu (kontrast, rozdzielczość).
Z góry dodam, że nie chcę na razie L-ki 70-200 f4 bo za duża, ciężka, trochę krótka i w ogóle chcę do niej spokojnie dorosnąć :-)
Planuje zakup tego tele i ktoś mi może podpowiedzieć jaka osłona przeciwsłoneczna będzie do niego pasować?