krótka relacyjka moim oczkiem;
wieczorna sesyjka 21.11.br
wejście recepcja i przywitanie ok,
wnętrze sali [poczekalnia] za recepcją i miejsce prezentacji sprzętów bardzo słabo oświetlone, nie kojarzyło mi się przyjaźnie ze świetlistością jaśnie wielmożnego canona. brakowało mi silnych reflektorów kierunkowych. Strasznie ciepło było wewnątrz, mi taka temperaturka nie sprzyjała.
Przed seansem znalazłem z koszulka Viteza, o jeszcze kogoś [nicka nie pamiętam - przepraszam]. Po wejściu na salę przeleciał kilkanaście razy pokaz naszych fotek przesłanych w trakcie rejestracji, po jakimś czasie dowiedzieliśmy się o małym opóźnieniu z powodu korków w warszawce.
pokaz zaczął się od występu Pana z C. obeznanego technicznie lecz nie bardzo przygotowanego do prowadzenia pokazu lub nieznającego zasad poprawniej prezentacji. Sama prezentacja na ekranie wykonana poprawnie, choć lektor mówił bardzo sztucznie, i dziwnie artykułując głoski.
Przedstawiona pokrótce historia bagnetu EOS i jego nie bywałej funkcjonalności i nowoczesności.
Został zaproszony pan Tomasz Tomaszewski celem przedstawienia swoich historii reportażowych. Pokaz slajdów dwóch historii TT bardzo ciekawy i dobrze przygotowany reportaż; brakowalo mi jednak komentarza.
pokaz filmowy profesjonalistów fotografujących canonami bardzo mi się spodobał zastrzeżeń niet. Szkoda że takiej osoby [któregokolwiek] zabrakło na tym pokazie.
pokaz fotografii makro, chciałbym sie nie wypowiadać, ale może kogoś cos ten pokaz i relacja nauczy.
W zestawie do Makro wystąpiły Canon 40d obiektyw Canon MP-E 65 mm f/2.8, 2x 580ex [nie wiem która wersja] Pan Tomaszewski wykonał kilka fotek demonstrując LV oraz za pomocą systemowca siedzącego przy kompie działanie zdalne aparatu i jego podstawowe funkcje. 1. fota bez lampy balans bieli ustawniony na jakiś odjechany 2fota niestety nie udało wyzwolić się lampy pierścieniowej bo nie była włączona, kolejne foty modyfikacja WB i fotka z szarą kartą kodaka. Niestety lampy 580ex nie odpaliły ani razu mimo że były ustawione [dziwne, bardzo szybko ominęli temat skupiajac się na fotkach RAW] poziom przedstawionych funkcji dla początkującego amatora.
Pokaz z Modelką wyszedł już dużo ciekawiej i zadowalająco pokazał współpracę systemową EXów
bardzo podobała mi się opinia o fotografiach i jej uzasadnienie. W dalszym ciągu nie wiem co otrzymał zwycięzca 40d czy 30D.
pokaz puszek i szkiełek był ciekawy lecz nie rewelacyjny brakowało mi 70-200/2,8 i 2,8IS i jakiejś jasnej 50mm czy 85mm
Ciasteczka i podwójna kawka na plus.
Wpadki TT
* martyce Nikona - kto był ten wie - sa niedoścignione nawet slajd odpada
* 1Ds MKIII jest jakis nieporęczny TT nie potrafił sobie z nim poradzić z ustawieniami
* minimalna odległość 85mm jest większa od tej z której TT chciał fotografować i z tekstem "nie ustawia mi - co jest ?" hihih
* po uprzenim zapewnieniu ze używał prawie wszystkich analogów i wszystkich Dslr'ów Canona wydało mi się to co najmniej dziwne
konkludując: dobrze że cokolwiek było w ogóle zorganizowane, forma i przygotowanie osób daje wiele do poprawy. Organizator powinien zweryfikować prowicje występującym. ;)
Enter
PS fotki później