Działają. Trzeba tylko w zakładce "Wygląd"-strona kodowa, wybrać win1250.
Wersja do druku
Działają. Trzeba tylko w zakładce "Wygląd"-strona kodowa, wybrać win1250.
witam!
Mam Canona A710IS. Właśnie zgrałem nowy firmware na kartę, upgradowałem system i utworzyłem butowalną kartę, czyli wszystko juz jest na miejscu.
Wszystko na stronie:
http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
Co teraz? Jak włączyc te RAWy? W opcjach RAWów dałem Save RAW. Włączyłem RAW Mode (pod ikonką trybu fotografowania pojawił się napis RAW) ale jak walnę zdjęcie, to zapisuje mi je jako JPG.
A np. funkcja Live Histogram działa poprawnie.
O co chodzi?
W menu w zakładce RAW parameters, ustaw albo RAW file prefix, zamiast IMG na CRW, albo lepiej, (lepiej układają się wówczas zdjęcia w folderze w kompie, mamy po kolei zdjęcie w jpg i RAW) zmień rozszerzenie RAW file extension na .CRW, lub .CR2 zachowując dla obu (dla jpega i rawa) prefix IMG.
Tak zrobiłem już wcześniej. Aparat nie robi RAWa, bo widzę, że obrazek zajmuje niewiele. Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi.
Przy ustawieniu save RAW i rozszerzenia na CR2, lub CRW, powinieneś mieć przy każdym zdjęciu plik jpg i crw.
Jakiego softu użyłeś?
Nie widzisz RAW'a w przeglądarce plików w aparacie, czy przy zgrywaniu na kompa?
A, jeszcze jedno, sam zgrywam czytnikiem, ale zauważyłem, że zgrywając kablem, RAWy nie są widoczne.
No wlasnie to zauważyłem, dzięki wielkie. Ani na aparacie mi ich nie wyświetla ani nie zgrywa ich jak podłączę aparat do kompa. Dopiero jak wejdę spod mojego komputera. Trochę narobiłem niepotrzebnego zamieszania.
jeszcze mam jedno pytanko, czy jak sformatuję kartę, to czy wymaże mi te pliki startowe?
Formatowanie usunie ci wszystkie pliki znajdujące się na karcie.
dzieki jeszcze jedno pytanko:
czemu aparat robi mi od razu 2 RAWy?
jakoś nie mogę tego znaleźć.
2 Rawy? Nie widzę takiej możliwości, no chyba że robisz zdjęcia seryjne, ale wówczas będą też 2 jpegi. Przy seryjnych, tak na marginesie, można ustawić, żeby tylko pierwsze z serii było w RAW.