Była jakaś niemiecka strona, co to specjalizowali się w wykrywaniu ulepszeń AF w nowych wersjach softu. Może ktoś przypomni adres?
Wersja do druku
Była jakaś niemiecka strona, co to specjalizowali się w wykrywaniu ulepszeń AF w nowych wersjach softu. Może ktoś przypomni adres?
o te stronke ci chodzi?
http://www.traumflieger.de/
kurcze, musiałem wrócić do softu 1.0.5 zdjecia z softem 1.1.0 były jakies nieostre :shock: ten 1.0.5 mam wypróbowany, jest naprawde ok, juz nie łatwo mnie bedzie przekonac do zmiany na inny soft. Dodam że uzywam Tamrona 28-75 2.8, moze ktos mial podobne odczucia ??
Zmiana software powoduje reset ustawien do fabrycznych. Sprawdz jak masz ustawione parametry przed zmiana softu (gdzies tam w menu Parameters powinno byc zagrzebane Sharpness, Contras itp) i ustaw tak samo po zmianie softu.
Zmiana softu nie powoduje resetu do ustawien fabrycznych !!! Sprawdzałem to, bo to pierwsze co przyszło mi do głowy....jednak zdjecia z softem 1.1.0 nie sa tak ostre jak z softem 1.0.5 wiec wgrałem go i teraz jest wszystko ok. Nie jestem laikiem co do oprogramowania, 5 lat studiów, pasja informatyczna, nie poszło na marne...... może to tylko tak u mnie jest, a może nie......nie wnikam , bo to nie ważne....uczulam tylko ze tak moze byc...............u mnie jest tak ze na sofcie 1.1.0 jest gorzej niz na 1.0.5 wiec pozostaje przy 1.0.5 i ide robic zdjecia....to najwazniejsze....
U mnie resetowalo... ale widac 400D jest sprytniejsze. Ale jestes na 100% pewien ze ustawienie Sharpness masz na tym samym poziomie? Moze zmienili algorytm wyostrzania...
a mi sie wydaja ostrzejsze i tyle (z 1.1.0)
Nie chciałem się droczyć, ale nie zauważam różnicy i jeśli się nie mylę a wszakże mogę prawda? To Canon opisał jakie innowacje i poprawki wprowadził wraz z nową wersją softu.
Ja wersję 1.1.0 zainstalowałem bez najmniejszego problemu i żadnych oznak pogorszenia się czegokolwiek nie odnotowałem.
Myślę, że nowy soft nie jest wypuszczany przez Canona li tylko po to by coś się działo czy też z powodu nudy. Zatem uważam, ze warto go instalować, ale to tylko moje zdanie i niczego nikomu nie narzucam.
u mnie nie zresetowało ustawień, nawet o dziwo przy ponownym wgraniu wersji 1.0.5 nic sie w ustawieniach nie zmieniło, jednak zdjecia wyraźnie sa mniej ostre na sofcie 1.1.0 , ale wgrałem poprzedni i jest ok. Dla mnie to bez róznicy na jakim sofcie maszyna będzie pracowała i mocno nie bede płakał nad tym że nie mam najnowszej wersji :wink:
To prawda, że update 400d nie resetuje absolutnie żadnych ustawień użytkownika, ale co do pogorszenia/polepszenia ostrości, to jest tak mało prawdopodobne, że aż mi się nie chce sprawdzać... ;-)
Tym bardziej byłbym zdziwiony jeśli to jednak prawda... No ale takie twierdzenia na tym forum, trzeba kolego milus najpierw solidnie udowodnić! :twisted:
Zabezpieczasz aparat przed poruszeniem (najlepiej na statywie i ze wstępnym podnoszeniem lustra), wyłączasz autofocus (z AF na MF) i ustawiasz ostrość, pstrykasz fotkę (najlepiej na kabelku w EOS Utility/Remote Shooting i do RAW) na jednym firmwarze, potem na drugim i publikujesz tutaj porażające wyniki. Jeśli firmware miałby zmieniać jedynie dokładność autofocusa - teraz zakładam, że wszystko jest możliwe - to nie wyłączasz go podczas testu. Voila! :razz:
Nie zdziwiłbym się, gdyby Tobie również nie chciało się robić takiego rozstrzygającego testu (nie dla mnie - dla społeczności! :mrgreen:), no ale wybacz, jako niewierny Tomasz nie uwierzę dopóki nie zobaczę. ;-)