W najnowszym marcowym Digital Foto Video jest megatest akumulatorków. W tym także Eneloop'ów. Warto zajrzeć. Wyniki są ciekawe.
Pzdr
Wersja do druku
W najnowszym marcowym Digital Foto Video jest megatest akumulatorków. W tym także Eneloop'ów. Warto zajrzeć. Wyniki są ciekawe.
Pzdr
Odświeżę nieco temat w nawiązaniu do mojego postu #20. Już kilka cykli moje HR-3UWX 2500 przeszły i generalnie jestem z nich bardzo zadowolony. Zawsze robię tak, że jak już widać (lampa bardzo wolno się ładuje), iż akumulatorki się prawie rozładowały to wkładam je do BC 700 rozładowuje prądem 250 mAh i ładuję 500 mAh. Jak mi się do końca naładują do ładowarka pokazuje stan naładowania w graniach 2700 - 2800 mAh, a więc więcej niż deklarowana pojemność. Zdjęcia z lampą robię sporadycznie, ładuję średnio raz na półtora miesiąca. Uważam, że to był bardzo udany zakup i mogę polecić te akumulatorki.
Bangi napisałeś:
"Jak mi się do końca naładują do ładowarka pokazuje stan naładowania w graniach 2700 - 2800 mAh, a więc więcej niż deklarowana pojemność"
I tu się z Tobą nie zgodzę, ponieważ ładowarka w takim wypadku pokazuje ile akumulatorki energii przyjęły energii a nie ile jej zgromadziły. Część jej poszła na straty: reakcję elektrochemiczną, ciepło które się z nich wydzieliło podczas ładowania.
Pojemność można określić tylko na podstawie tego ile energii potrafią oddać.
W Twojej ładowarce jest funkcja "Test". Działanie jej polega na pełnym naładowaniu akumulatorka i potem jego rozładowaniu podczas którego mierzona jest jego pojemność. Tylko ta funkcja określi rzeczywistą pojemność Twoich akumulatorków.
Skoro tak to po urlopie pokuszę się o taki test :) Dzięki za uświadomienie.
Ale tak czy owak nie mam żadnych zastrzeżeń do tych aku.
Zgadzam się. Sam ich używam i bardzo sobie chwalę.
Może tych o większej pojemności nie używam do lampy, bo za jednym razem aż tak dużo zdjęć nie robię, za to do lampek rowerowych są jak znalazł.
Nawiązując do 1 postu autora tego wątku. posiadam Sanyo Eneloop 8 sztuk i musze powiedzieć że sprawują się wyśmienicie. Ładuję je ładowarką Powerex MH-C9000. Wg producenta w pełni naładowane powinny trzymac pojemnosć do 85% do roku czasu, jednak różnie to bywa:) jeżeli akumulatorki sa narażone na niskie lub wysokie tempertury to pojemność spada. Po niemalże 3 latach użytkowania moje maja pojemnośc od 1926 do 1994 tak wynika z moich zapisów;) Także polecam!