A czy ktoś zbadał ile cykli włożenie/wyjęcie CF'a wytrzyma złącze w aparacie?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
A czy ktoś zbadał ile cykli włożenie/wyjęcie CF'a wytrzyma złącze w aparacie?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A czy ktoś zbadał ile cykli włożenie/wyjęcie CF'a wytrzyma złącze w aparacie?
Ilosciowo to ciezko zbadac, trzeba by miec wieloletnia cierpliwosc. Moj G3 wytrzymal spokojnie ponad rok dosc czestego (srednio dwa razy na tydzien, czasem czesciej, czasem rzadziej) wkladania/wyjmowania karty CF a dokladniej microdriva. Microdrive rowniez wytrzymal to bez problemow tzn wyjmowanie/wkladanie z aparatu i wyjmowanie/wkladanie do czytnika a mam go juz dwa lata i nadal bez problemow dziala. Czytnik tak samo - ledwie tydzien temu zmienilem go na czytnik USB 2.0 a tak to przez dwa lata sluzyl mi wiernie i bez problemow niezaleznie od czestotliwosci wkladania/wyjmowania karty CF .Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Absolutnie obiektywnie :mrgreen: mogę stwierdzić, że wszelkie złącza sygnałowe są najsłabszym elementem pod względem niezawodności. A szacowanie tzw. współczynnika niezawodności jest niezbędnym elementem przy obliczaniu czasu bezawaryjnej pracy. Takowy zaś jest podstawą oceny jakości sprzętu profesjonalnego.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ufff :D Podsumowując. Ten 'drugi' sposób transmisji, czyli przez USB, też wykorzystuje złącze. Tyle, że złącze mini USB ma zaledwie 4 piny, a więc jest dużo lepsze pod względem niezawodności niż złacze CF!
1. To na podstawie mojego opisu jak i dlugosci oraz sredniej czestotliwosci uzywania czytnika/gniazda CF w aparacie - mozesz oszacowac wspolczynnik niezawodnosci?Cytat:
2. Ani G3 ani 10D to nie jest sprzet profesjonalny :P , ani tym bardziej czytniki za paredziesiat zl :P
Chyba niejasne. Piny mogą być cieńsze, gniazdko jest bardziej wrażliwe na wyłamanie, etc.Cytat:
[quote="Vitez"][quote="Jurek Plieth"]Ani mi w głowie poświęcanie swojego czasu na liczenie takich pierdół :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Poza tym wcale to nie jest aż takie proste - ten sam element pochodzący od dwóch różnych wykonawców może mieć inne współczynniki niezawodności. Co jest nota bene logiczne.
Tym gorzej świadczy to o niezawodności tych elementów!Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
[ Dodano: 26-11-04, 11:53 ]
W teorii tak, ale w praktyce chyba jest lepiej niż zakładasz, bo z natury swej złącze USB przeznaczone jest do częstego łączenia, podczas gdy CF nie koniecznie.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jeezzz... jak wam padnie czytnik to sobie kupicie drugi. Przy sprzęcie za kilka/kilkanaście klocków chcecie oszczędzać na czytniku za 30zł :mrgreen: masakra
Spontan, tu chodzi o złącze w aparacie!
Aha, wybacz nie doczytałem ;-)
Tak czy siak myśle, że nie powinniśmy sie tym przejmować. Prędzej kupimy nowy aparat niż padnie nam złącze ;-)