Spacerowy zoom - jaki wybrać ?
Witam
Na Forum Canona jestem od niedawna, bo i od niedawna korzystam z tego systemu :).
Proszę o poradę w kwestii wyboru spacerowego zooma, który przyda sie do fotografowania małego dziecka na spacerach i okazjonalnie architektury czy landszaftów.
Wcześniejszym rozwiązaniem, które bardzo mi pasowało był Nikkor 18-200VR..., no ale obecnie jest niemożliwe :).
Gubię się trochę wśród testów, sampli, oglądam je na peeper-pixel, czytam na optycznych... Myślałam, że kupię po prostu Sigmę 18-200 OS, ale jakoś dużo o niej negatywnych opinii...
Mam jeszcze trochę czasu, bo zakupu chce dokonać po otrzymaniu cashback'u, a wniosek wysłałam 2 tygodnie temu, więc trochę poczekam :).
W sumie mam do wydania ok.1500 złotych.
Dodam, że w chwili obecnej mam inny obiektyw ze śliczną literką L :), ale na spacery, czy wyjazd nad wodę jest on trochę za ciężki, będzie mi więc służył do nieco bardziej ambitnych zadań, a do tych "mniej" chcę coś innego... lekkiego, poręcznego i w miarę uniwersalnego. Ot taki kompromis - rozsądna cena, niezła jakość i niezbyt duża waga z zaznaczeniem "maksymalnie uniwersalny z możliwych".
Dzięki z góry
Pozdrawiam
Dagmara