mam jedynie, kitowy 28-90 mm 1:4-5.6 II podpięty do analoga
Wersja do druku
mam jedynie, kitowy 28-90 mm 1:4-5.6 II podpięty do analoga
Witam
Skoro live view jest dość niezbędną rzeczą dla ciebie to nie zastanawiaj się i kupuj 450D. Jest to nowe body, moim zdaniem lepsze od swoich poprzedników, zresztą po co się cofać w rozwoju :)
bez live view sie obejdziesz, na poczatrek to wez 350D, i dobre szkielka zakup za reszte pieniedzy...... Body zawsze mozesz zmienic a szkla to inwestycja na cale zycie <lol>
hm.. a szkła wtedy jakiego do niego dobrać, do moich potrzeb?
levybike: na liev view bardziej zależy tacie niż mi, skoro cały czas robiłam zdjęcia przez wizjer, to i będę mogła robić dale.
Ok :) tyle, że w wypowiedzi napisane było, że jest rzeczą mile widzianą, a więc ja odebrałem to jako rzecz potrzebną :)
masz 2500 zeta, za 1200 kupisz jak nowe 350D zostaje Ci 1300zlotych. Mozesz kupic 18-55 IS plus 55-250 IS, mozesz kupic tamrona 17-50 2.8, mozesz w USA kupic 17-40 4L... rozne sa mozliwosci, na poczatek ta pierwsza mozliwosc uwazam jest O.K.
Witam
Po baaaaaardzo dluuuuuugiej przerwie znow sie odzywam
Do tej pory uzywam analogowego EOS 50e z kitowym obiektywem do tego mam Helios - 44 - 4 58mm 1:2 i Arsat M 80-200mm 1:4,5 na M42. Zdjecia to przede wszyskim rodzina, troche przyrody. W niedalekiej przyszlosci planuje przejscie na lustrzanke cyfrowa. Mysle o zakupie samego body bo wydaje mi sie ze te szkla mi wystarczaja. Nie wiem w co zainwestowac(~ 1000 PLN)? A moze poczekac = dozbierac kase i kupic cos za wyzsza sume? Na allegro widzalem 300D z softem 10D, o co chodzi?
PZDR
Witam wszystkich zgromadzonych. podobnie jak wiele osób ostatnimi czasy, tak i mnie wpadł do głowy pomysł zakupu lustra. Jako nowy uzytkownik tego forum, niemogący podjąć decyzji, jestem zmuszony (chcac nie chcąc) zadać Wam to samo, lakoniczne, powtarzajace się echem w lesie od wielu lat pytanie: co kupić?:roll: jesli chodzi o to co fotografuję (albo raczej co staram się fotografować) to pytanie nie jest proste, a to z tego powodu, że nie mam określonego fachu.. jak kazdy amator staram sie fotografować wszystko i po trochu. co do budzetu; to na wstępie ok 3500zł. narazie myslałem o zakupie amatorskiego korpusu (450d, 1000d) i zainwestoać w dwa szkla (standard + tele) w myśl zasady, że najwyzej w hierarchii foto plasuje sie fotograf, potem obiektyw i na koniec body. co do podstawowych szkieł tez juz mam pewne typy, ale narazie nie chcialbym niczego sugerować. tak więc jeśli mozna to prosze o odpowiedź. Przy czym mam nadzieje na pewna dyskusję na ten temat, wiec nie zbawiajcie mnie linkami do innych wątków i przeszukiwania całego forum w poszukiwaniu dobrych rad, bo wtedy moja tutejsza egzystencja nie mialaby prawa bytu o czym chyba nie musze mowić:smile:
450D + ..... no tu musisz trochę pomóc. Jaki zakres najbardziej preferujesz? Jakie masz wymagania co do jakości szkła etc?