Wiesz nie chciałbym tak mieć ale chciałbym tak móc :D.
Wersja do druku
Taaa, jest tu pewien konflikt - fajnie by było wejść sobie do sklepu i porządzić - proszę 28/1.4, 50/1.4, 85/1.4, 135/2, 200/2VR... Jak toooo? Nie macie 200/2VR? I wy nazywacie ten kramik sklepem fotograficznym? To może mi jeszcze powiesz bydlaku, że 200-400/4VR też nie macie? :lol:
Tylko z drugiej strony - gdybym miał taką kasę i nie musiał zarabiać na fotografii, to szkoda by mi było kupować te wszystkie biedne szkiełka, żeby gniły w szufladzie...
To że Nikon nie produkuje korpusu FF wyłącznie ze względów ekonomicznych myślę że główną przyczyną są problemy techniczne.
Stąd, że Canon wypuścił kilka generacji cyfrowych lustrzanek w czasie gdy Nikon wyprodukował jedną. I użtkownicy takiego D100 czekali bodajże 3 lata na następcę. Czytałem wypowiedzi kilku znanych fotografów, którzy z powodu opóźnień porzucili Nikona. Co więcej wielu z nich podkreślało, że Nikon nie dorównuje technoloigicznie Canonowi. W którymś z zeszłorocznych foto-video zawodowy fotoreporter wieloletni użytkownik Nikona wprost przyznaje opisując swojego D2X, że nie dorównuje on jedynkom Canona i powinien ukazać sie przynajmniej rok wcześniej. To samo twierdził Arcimowicz, który też zmienił system z Nikona na Canona. Facet fotografuje góry w ekstremalnych warunkach dlatego szczególnie mnie interesuje. A może znasz jakieś znane nazwiska, które zmieniły ostatnio Canona na Nikona ? :-) Ja nie znam. A tych którzy przeszli na Canona znam kilku.
Optyczną stabilizację obrazu też pierwszy zastosował Nikon. Cóż z tego skoro potem dali się przegonić.
Ja nie wróżę rychłego bankructwa Nikona tylko podsumowuję fakty. Najbardziej interesuje mnie topowy sprzęt profesjonalny bo to on właśnie świadczy o poziomie całego systemu i to jest lokomotywa która dany system ciągnie. Czytałem statystyki dotyczące tego, jakiego sprzętu używają fotoreporterzy w czasie dużych imprez masowych (mistrzoswa, olimpiady, konferencje). W czasach przed cyfrowych dominował Nikon. W czasie ostatnich imprez blisko 80% akredytowanych reporterów używa Canona. To chyba znacząca i drastyczna zmiana, która dokonała się w ciągu kilku ostatnich lat.
Dodam tylko że dla Arcimowicza jednym z głównych atutów 1Ds był FF
Panie Alexander, mały OT: bez prowokowania bitew proszę...:)
O telecentryczności, najmniejszej średnicy mocowania i rozważaniach ekspertów wcześniej w tym wątku pisałem. Podkreślam ja nie czuję się specjalistą i tylko przytaczałem opinie innych.
Można się z tym zgadzać lub nie ale jakieś powody tego, że Nikon znacząco stracił swój udział w rynku fotografii profesjonalnej są.
AF-S 200/2VR to moje marzonko. Ciekawostką w tym obiektywie jest to, że najostrzejszy jest... na f/2. Ładnie też współpracuje z telekonwerterami, dając w efekcie bardzo niegłupi zestaw stabilizowanych superteleobiektywów ;)
Alexander - proponuję czytać mniej banialuków, a więcej opierać się na własnych doświadczeniach i wiedzy. Wartoby również w tym co się pisze opierać się na faktach. Nie chce mi się rozpoczynać kolejnej przygłupawej dyskusji Nikon vs. Canon, tym bardziej że istotnie na chwilę obecną pod wieloma aspektami system Canona jest lepszy i daje większe możliwości.
Twoja jednak wypowiedź świadczy jedynie o tym, że masz o obydwu systemach blade pojęcie - rzucasz jedynie jakimiś nazwiskami i powołujesz się na jakieś tam tajemnicze statystyki i wypowiedzi Bóg wie których ekspertów, a w wielu miejscach wypisujesz kompletne brednie - dlatego z mojej strony EOT.