Odp: Info dotyczące filtrów
Hej,
jestem początkująca (i długo praktykująca, bo co zapamiętam z fotografii to za kilka dni zapomnę xD)i mam kilka czysto technicznych (i chyba głupich) pytań o filtry polaryzacyjne.
1. czy filtr z podwójnym gwintowaniem to taki, na który mogę założyć jeszcze dekielek do obiektywu (żeby np. oszczędzić sobie zabawy z zakładaniem i zdejmowaniem filtrów)?
2. czy do Canona EF-S 24mm f/2.8 STM będzie pasował filtr Marumi CPL 52 mm Super DHG?
3. czy do Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD będzie pasował filtr Marumi CPL 62 mm Super DHG?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
tak na przyszłość, wpisujesz sobie w google nazwe obiektywu, wchodzisz na stronę optycznych i masz tam podany ROZMIAR FILTRU
canon 24mm stm - 52mm więc ten co podałaś będzie ok
tamron 70-300 vc usd - 62mm węc również dobry
Co do podwójnego gwintowania to dokładnie tak jak mówisz, ale nawet na slimy da się zakładać dekielek.
salas, dziękuję za odpowiedź. Moje pytanie było spowodowane tym, że zetknęłam się z pierścieniową lampą w której inny (niż podany właśnie na optycznych) rozmiar pasował na obiektyw - stąd moja obawa że kupię kota w worku przez internet i potem będę się bawić w zwroty.
Podłączę się trochę do pytania, w którym momencie w kwestii polarów występuję jakiś skok jakościowy?
Bo ceny są od kilkudziesięciu złotych do prawie tysiąca. Jaki jest rozsądny przedział cenowy, który warto celować uwzględniając cenę/jakość
Tak, wtstępuje. Doradzę Ci tak jak mi kiedyś podpowiedziano. Kup najlepszy filtr na jaki się stać. Zaoszczędisz dużo czasu i wbrew pozorom sporo pieniędzy.
Marumi DHG Super Circular P.L.D
Benro SHD CPL-HD ULCA WMC/SLIM
jak chcesz sie wysrac z kasy to kup B+W :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kibek
Jaki jest rozsądny przedział cenowy, który warto celować uwzględniając cenę/jakość
Rozsądny przedział cenowy to 200-300 zł plus minus jakieś 50 zł. Im większa średnica filtra tym jest on droższy. Modele godne polecenia to te które wymienił salas.
Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl
^ Zestawienie jest z 2008 roku więc nie uwzględnia marki Benro której filtry to świeża sprawa no i ceny tam podane mogą się różnić (w górę lub w dół). Ale Marumi zawsze w czubie.
Pisałem o 77 mm. czy wyniki z tego testu (72 mm.) można ekstrapolować na ten rozmiar?
Zastanawiałem się właśnie nad
Benro Filtr SHD CPL-HD ULCA WMC SLIM 77mm
vs.
Marumi DHG Circular PL PL.D Super 77mm
Oba w cenie około 200 PLN
Pewnie wybiorę któryś z tych dwóch
Ale zastanawiało mnie skąd nagły skok cen
Heliopan Filtr polaryzacyjny kołowy 77mm czy Marumi filtr polaryzacyjny kołowy C-PL (LP) 77 mm EXUS to już ceny ponad 400 PLN
Skok cen - bo Heliopan dopłacasz za markę a MarumiEXUS bo nowość
OK. Pomijając, fakt, ze to nie moja półka cenowa ale zapytam na przyszłość czy warto jest dopłacać?