-
Ja rowniez jestem posiadaczem owej karty w zestawie z 400D. Dla wszystkich ktorzy nie wymienili jeszcze pamiatki i do dzis borykaja sie z zawieszajacym sie aparatem (Bo to jedyny problem jaki ja zauwazylem, poza POTWORNIE wolnym dzialaniem <Czasami minuta zapisu zdjecia przy naswietlaniu 30s>). Otoz zeby aparat jak najszybciej przywrocic do poprawnego dzialania nalezy, w danej kolejnosci:
1. Wyjac karte
2. Wyjac baterie
3. Wlozyc baterie
4. Wlozyc karte
U mnie jakiekolwiek odstepstwa od tej reguly skutkuja niemozliwoscia wylaczenia-wlaczenia aparatu, wyswietlacz sie nie odpala i nie mozna zrobic zdjecia. Co do temperatury, hmm, no ja zauwazylem ze przy zdjeciach nocnych w zimie, kiedy bylo okolo -5c, aparat potrafil sie zawieszac co pare zdjec, przy czym po wygrzaniu karty - dzialo sie to rzadziej. Swoja droga, ja dziekuje barzo za taki "gratis" ; /
-
Witam
Jako ze jest to moj pierwszy post chcialem sie wszystkim przywitac :D
Mam w swoim 400d tez platinuma 4gb, wypstrykalem juz ponad 2000 zdjec i jako ze przez zupelny przypadek znalazlem to forum (szukalem czegos innego) i ten watek, totalnie mnie zaskoczylo co piszecie, wiem ze te platinumy to nie jest pamieciowy high-end, tez dostalem go w promocji, ale pierwszy raz widzialem w tym watku screeny jak wyglada zawieszony aparat.
Odkad uzytkuje swojego 400d a tak jak mowie zrobilem juz nim ponad 2000 fotek jeszcze nigdy aparat mi sie nie zawiesil ani nigdy nie mialem jakichs uszkodzonych danych o ktorych w tym poscie tak glosno.
Mam dokladnie tego platinuma - Link
T-DeX:
Sprawdz czy nie masz we wlasnych ustawieniach wlaczonej opcji 'Noise Reduction' wlaczonej, wtedy przeciez jak robisz fotke z dlugim czasem to aparat sciaga jeszcze darka ktory trwa chyba bodajze tyle co naswietlanie, czyli dlatego przy czasie 30 sec, 'zapis' trwa prawie minute. Ale tak jak mowie to tylko przy wlaczonej opcji noise reduction, bo jak nie masz tego wlaczonego to fakt, cos jest nie tak.
-
Witam, dziś wymieniłem kartę platinum 4GB na taką samą, jednakże i ta zakupiona w zestawie (aparat się wieszał) i ta na którą mi wymienili miały na opakowaniu zielone kropy
-
Witam!
Szkoda, że pierwszy post muszę napisać w tym tonie. Dziś przyszedł zamówiony 400D wraz z kartą Platinum 4Gb.
Nic się nie zmieniło. Po kilku fotkach zawiecha :(
Jutro karta wraca do sprzedawcy. Zamieniam z dopłatą na dwa SanDiski 2GB.
Żeby było śmieszniej na ten wątek natknąłem się wczoraj, jak Platinum było już w drodze. Spodziewając się problemów bladym świtem kupiłem 2Gb SanDisca. Na szczęście.
Mogę focić :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i przestrzegam przed Platinum. Znów potwierdziło się, że "tanie mięso psy jedzą".
-
Zatem nie pozostaje mi nic innego jak cieszyc sie z udanego egzemplarza platinuma :D chyba to ten 1 na 100 ktory dziala tak jak powinien :D
-
Witam :)
To mój debiut na tym forum, niestety w nieprzyjemnym temacie... Kupiłem aparat z kartą Platinum 4BG w zestawie 30 marca. Problem jest nadal, dopiero dziś doczytałem się, że nie jestem odosobniony - po świętach uderzam do Canona.
Longos
-
Witam wszystkich.
Niedawno także zaopatrzyłem się w 400D w wersji body. Obiektyw dokupiłem oddzielnie, tak samo jak i kartę - GOODRAM 2GB X80.
Wszystko było przepięknie aż do dnia dzisiejszego, gdy ku mojemu zdziwieniu po przełączeniu wyłącznika aparatu w pozycję OFF działał on nadal, nie próbowałem robić zdjęć, w każdym razie zielona dioda nadal się świeciła.
Po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii (oczywiście oryginalna z zestawu) aparat się nie włączał. Pomyślałem że to pewnie wina karty więc ją wyjąłem.
Bez karty aparat zachowuje się tak samo. Nie włącza się wcale lub włącza się i przez pierwsze kilka sekund można nawet przejść do menu lecz potem wisi. Przy tym wszystkim pojawia się jeszcze jeden słabo widoczny efekt - napisy na wyświetlaczu są lekko poszarpane lub niekompletne.
Jak już pisałem wcześniej wyeliminowałem problem karty poprzez jej wyjęcie. Następnie zamieniłem akumulator bo akurat dokupiłem nowy zamiennik. Zdejmowałem nawet obiektyw i wyciągałem baterię podtrzymującą. Wszystko na nic.
Po podłączeniu do komputera przez port USB aparat wykrywany jest jako nieznane urządzenie.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem???
Pozdrawiam
Greg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dla jasności jeszcze dodam, że gdy aparat włączyłem po dłuższej przerwie pojawił się komunikat: "Err99 Shooting is not possible. Turn the power switch to <OFF> and <ON> again or re-install the battery."
Niestety wyłączenie i włączenie czy też wyjęcię i włożenie a nawet zmiana baterii nic nie daje. Jak nie błąd to zwis.
-
Sprawa kart 4GB PLATINUM wyglada tak:
pierwsza partia w polsce byla wadliwa, i padala w kazdej lustrzance praktycznie. sprzedawcy sciagaja z rynku wadliwe i wymieniaja na nowe, poprawione. Te nowe maja zazwyczaj sciety rog opakowania i zielona kropke. dzialaja poprawnie.
pozdrawiam.
-
A ja poczytałem sobie o Platinium i wybrałem super duper 4GB Lexara Professional 133x Write Acceleration.
http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C5210031
Szybkość zapisu 20MB/s, tylko u mnie nie może 3MB/s na czytniku przekroczyć, a i w aparacie wolniejszej karty nie widziałem.
Jacek.
-
Chciałem sie przywitać, bo to mój pierwszy post :)
Z ciekawością przeczytałem ten wątek, gdyz jestem tygodniowym posiadaczem 400D z tą właśnie kartą. Body kupiłem osobno i kartę osobno. Karta doszła trzy dni po zakupie aparatu, więc przez trzy dni chodził na innej karcie 256mb.Od pierwszego włączenia tej Platinum 4gb wszystko działa. Nie wiem czy blister miał jakąś zieloną kropkę - chyba nie - wyrzuciłem go.
Aparat mam dopiero tydzień, ale w związku z tym, że dopadł mnie "syndrom cyfrówki" robię fotki gdzie popadnie, więc napstrykałem ich ze dwa tysiące i pewnie setki razy włączałem aparat. Na razie gra :)
Jedyne co mi się nie podoba, to że bardzo ciasno wchodzi do aparatu i do czytnika. Kartę formatowałem.