Ubiegles mnie ;) To samo chcialem napisac :DCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Wersja do druku
Ubiegles mnie ;) To samo chcialem napisac :DCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
producenci nigdy nie ponoszą straty ;), straty ponoszą sklepy-handlowcy czyli pośrednicy... ale oni też nie ponoszą straty... gdyby to robili pozamykali by te swoje interesy przecież...
Zagadka jest nietrudna ale odpowiedz może zadziwić każdego. Koszt produkcji jest na poziomie 10 do 20 USD. Tylko, że to się niestety nie przenosi na obiektywy - tu koszta są dużo bliżej ceny rynkowej :)Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Zgadzam sie w 100% ale wlasnie nasze narzekanie i smiechy sa dowodem na to ze rynek tego nie przyjmuje...Cytat:
To jest prawda jesli mowimy o nizszych deskach robionych masowoCytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
w Chinach (i wiekszosc pod to podpada). Ale deski za $600 i wiecej
uzywaja wielu nowowczesnych technologii, wlokna weglowe itd.
i czesto robione sa recznie w malych fabryczkach...
Wtedy koszt produkcji moze podchodzic pod $300. Ale oczywiscie nie
jest to $600...
5D kosztuje tyle ze wzgeldu na koszt sensora. Bylo to juz
omawiane, ile trzeba zuzyc talf itd.
30D a 400D to faktycznie mala roznica...
Ale z pewnoscia wieksza niz 10%...
teza nie koniecznie prawdziwa ale ...Cytat:
Cytat:
nie radzisz? czyżbyś coś wiedział, kryształowa kula?
Tylko pytanie czy w strategii tych firm mieści się przynoszenie strat po to żeby mieć niepewną gwarancję zajęcia jakiejś częsci rynku. Po za tym co na to by powiedzieli akcjonariusze tych firm. W Pentaxie już się zaczęli burzyć. To w większości spółki publiczne i mają przynosić zysk. Akcjonariuszy w stosunkowo małym stopniu interesuje na czym ten zysk robią, a w bardzo dużym zaczyna to interesować gdy tych zysków nie widać lub spadają. Myślę że z firm które wymieniłeś to jedynie mogą sobie pozwolić na taki ruch tylko Sony i Samsung ew. Panasonic. Pytanie czy będą widzieć światełko w tunelu - już wkrótce się to okaże:D.Cytat:
Zamieszczone przez trampek
Wracając do początku. 300 2,8 to jedno z najlepszych szkieł Minolty. Pamiętajcie, że jest jeszcze Dynax 9 - najfajniejsza puszka analogowa z jaką miałem doczynienia. To zwykła kontynuacja systemu pod nowym szyldem.
Topowa "G" seria Minolty była rewelacyjna - np. 28-70 2,8 G był moim zdaniem lepszy optycznie i lepiej (!) wykonany od EF 28 (24)-70 2,8.
A po za tym to Sony nigdy nie było tanie, także nie ma się co spodziewać, że w dslr-ach i optyce do nich będzie prowadzić inną politykę.
To znaczy w jakim sensie? Był również wodoszczelny?Cytat:
Zamieszczone przez Pawel Woo
Poza tym 300/2.8 IS Canona jest jednym z najlepszych obiektywów ogólnie (a nie tylko wewnąrz systemu), a cena jest nieco z innej bajki.