Strach pomyśleć co by się dzialo, jakbym wyjechał z analogicznym porównaniem na forum Nikona... :|
Wersja do druku
Strach pomyśleć co by się dzialo, jakbym wyjechał z analogicznym porównaniem na forum Nikona... :|
No coz, o luminous-landscape.com i jego tworcy Michael Reichmannie
kiedy sie juz w dosc mocnych slowach wypowiadalem...
Teraz okazuje sie, ze nie tylko z niego d... a nie fotograf, lecz
rowniez jego "testy" mozna wyrzucic na smietnik...
Ten "crop" nie tylko, ze jest nieostry, lecz zle naswietlony i zle
uprez'owany. Faktycznie duzo on daje do myslenia :-)
Droga Reichmanna jest dosc typowa dla internetowych gwiazd
fotografii. Najpierw cyrfra 35mm jest genialna, bije na glowe wszystko
(pamietacie jego "test" gdzie udowodnil, ze D30 jest lepsze niz
jakikolwiek film - wywolalo to wtedy mala burze i o to Reichmannowi
chodzilo - jego site stal sie slawny), teraz gdy kazdy ma w reku
aparat o ogromnych mozliwosciach - i nie wnikam czy to 5D, D2X
czy 1Ds II - Reichmann przeskakuje na sredni badz jeszcze lepiej duzy
format, cyfrowy badz nie, byle tylko bylo to cos, co jeszcze masy nie
maja w reku. "Specjalista" z bozej laski.
Moze by tylko kiedys pokazal jedno dobre zdjecie zrobione tymi
swoimi super-zabawkami.... Nie tylko testy...
Już nie przesadzaj. Na Luminous zdjęć z H2 i P45 nie brakuje, wiele z nich jest całkiem niezłych.Cytat:
Moze by tylko kiedys pokazal jedno dobre zdjecie zrobione tymi
swoimi super-zabawkami.... Nie tylko testy...
moze i sa "calkiem niezle" ale czy dobre??
qrv, faktycznie napisałem 100% - sorki, jakoś odruchowo. Lojalnie podałem linka do źródła. Czy dziadki uprezowały dobrze, czy źle, niewiele zmienia to postać rzeczy - slajd 4x5" trochę tego detalu ma i jak by cudownie nie wywołać i przygotować RAW-a z 5D to takiej jakości się nie uzyska.
Reichmann istotnie wielkim "specjalistą" nie jest, ale zdjęcia akurat pokazuje całkiem znośne...
czornyj wrzuć na luz i przestań porównywać slajd 4x5" do 5D.Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
Auwo, to z zemsty za nazwanie Nikona aparatem gazeciarskim. A LF jest teraz tani jak barszcz - za cenę 5D można kupić całkiem niezły system i nawet na skaner zostanie :lol: - więc jak kto faktycznie chce ssssstraszliwej jakości, a nie "gazeciarską cyfrówkę", to wybór ma prosty.
Za cenę 5D to ja wole kupić wina i nabzdryngolić się do tego stopnia żebym nie był w stanie przeczytać tego co wymyślisz następnym razem :D:D:D
W końcu kiedyś miałem rację :)
Ale o co chodzi? Przecież test z LL dobitnie udowodnił, że większa klatka=więcej szczegółów. I został dobrze do tego celu przeprowadzony. Nie ma sensu porównywać cropów 100% przy matrycach o róznej wielkości i ilości pikseli (np. crop 100% z 20d może być bardziej mydlany niż z 300d - i co?). Zdjęcia muszą być przeskalowane by pokrywały ten sam kąt, albo trzeba zrobić odbitkę (zależy od wyznawanej religii ;) )