Fajny filmik. Widac duza roznice z 800 L.
Wersja do druku
Fajny filmik. Widac duza roznice z 800 L.
Dość interesujące jest to, że przy 400 mm ten zoom będzie jaśniejszy, niż RF 100-400 mm, oraz to, że przy 600 mm ma f/8, co jest akceptowalne zwłaszcza w porównaniu do Sigmy 150-600 C, która trzeba przy 600 mm do f/8 przymykać, aby mieć ostry obraz na gęstej matrycy.
Na forum klasycznie- nikt nie kupił, wszyscy skomentowali i zjechali od góry do dołu. Czasem się zastanawiam co tu większość robi, bo Canon podejmuję tylko złe decyzję.
Dla pstrykacza amatora w okolicach 8.5-9 będzie spoko szkło.
Czekam na jakieś głębsze testy, opinie i można kminić czy brać. Jestem zainteresowany.
Jestem wiecej niż pewny, ze szkło będzie dostępne w https://www.cyfrowe.rent
Na Sigme nie wiem czy jest sen czekać, bo nie wiadomo czy w ogóle udostępnią te mocowanie firmom trzecim.
Systemu nie chce mi się zmieniać- Nikon pokazał całkiem Nikkora 180-600 mm f/5.6-6.3 U Sony i Fuji też całkiem przyjemnie.
Będzie problem z wyborem- więcej mm czy jaśniej i 200-500.
no właśnie się zastanawiam ilu pstrykaczy amatorów kupi tą ciemnicę za 11k
Kupią za namową sponsorowanych testerów z YT a mankamenty wyjdą dopiero w użytkowaniu. Sam wiesz jak jest np. ze statywami. W testach na YT super a w użytkowaniu słabo.
Nie cały świat żyje w zachmurzonej polsce.
Z tego co mi wiadomo to istnieją kraje w których ilość bezchmurnych dni jest dość duża.
I tam taki sprzet się bardzo przyda.
Nie każdy umie celować stałką 800mm. To jednak wymaga wprawy.
Dużo łatwiej odzoomować, znaleźć nasz obiekt i zacząć zoomować.
Ja przy 400mm już miewałem problemy z odnalezieniem celu. I musiałem cofać zoom. Bo gałęzie wydawały się podobne i nie byłem pewny w której części drzewa aktualnie "jestem". Przy stałce 800mm zakładam że wiele kadrów by mi po prostu uciekło.
A taki zoomik może być fajny. Wiadomo że zachmurzonej polsce średnio będzie przydatny. No ale polska nie jest wyznacznikiem pogody dla całego świata.