Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Co do branży więc. Na Facebooku na "canoniarzach" i innych tego typu jest często wysyp "Chcę zacząć fotografować na ślubach. Od czego zacząć?" :| wtedy - mimo mojego samokrytycyzmu - nóż otwiera mi się w kieszeni. Często są to ludzie, którzy mają jakiś aparat z kitowym obiektywem a już na pewno ma 50tkę Canona f1,8 z stażem pewnie w okolicach 1 roku i myślą, że już mogą wypłynąć na morze. Ciekawe jak wygląda później historia takich fotografów? Jak wygląda ich kontynuacja fotografowania za pieniądze. Przyznam, że kiedyś chętnie poszedłbym z kimś doświadczonym jako to wsparcie, tak bym mógł się uczyć obycia, ale żeby na mnie nie spoczywała ta presja. Byłoby to zapewne ciekawe doświadczenie i zawsze jakiś grosz by pewnie wpadł.
Tiaaa ... 50/1.8stm plus rok doświadczenia ..... - typowy fotoZiutek czy też fotoZofia (fotografowanie to moja pasja życiowa, kocham fotografować ludzi) ta druga kategoria jest chyba jeszcze bardziej niebezpieczna :)
Zatem do januszy biznesu, dołączyłbym fotoZiutka i fotoZofiję :mrgreen:
1 załącznik(ów)
No i jest w tym dużo prawdy:
Załącznik 12849
Ten wątek jest w sumie coraz zabawniejszy :)
Dodam jeszcze, że fotograf ślubny powinien umieć wiązać krawat i wiedzieć na którą nogę panna młoda zakłada podwiązkę. Przydadzą się też zwinne palce aby zapiąć guziczki w sukni panny młodej jeśli pozostałe kobiety mają długie paznokcie i obawiają się ich uszkodzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Dodam jeszcze, że fotograf ślubny powinien umieć wiązać krawat i wiedzieć na którą nogę panna młoda zakłada podwiązkę. Przydadzą się też zwinne palce aby zapiąć guziczki w sukni panny młodej jeśli pozostałe kobiety mają długie paznokcie i obawiają się ich uszkodzenia.
To tylko wierzchołek góry lodowej ;) Większości sukien ślubnych oraz podobnych nie da się fizycznie zapiąć samemu na zamek i haftki z tyłu. Dodając do tego rozplątywanie łańcuszków okazuje się, że przydaje się doświadczenie w rozplątywaniu żyłki wędkarskiej z haczykami i sztucznymi przynętami ;)
A kuźwa druhny od czego są... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A kuźwa druhny od czego są... :)
Widziałem takie druhny, którym najbardziej zależało na tym by się pokazać, a żeby pomóc... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Widziałem takie druhny, którym najbardziej zależało na tym by się pokazać, a żeby pomóc... ;)
Osobiście już raz zdejmowałem z krawędzi dachu pannę młodą huśtającą nóżkami na 4 piętrze a druhny generalnie miały wyeeebane. Kiedyś mi jedna osoba z pomostu spadła do wody (nie była uczestniczką sesji) i musiałem ją wyciągać. Obecnie mógłbym książkę napisać o zachowaniach ludzi i zdecydowanie nie toleruję pijaństwa i ćpania na sesji przez osoby na nich obecne. Czasami myślę, że za stary już na to jestem ;)
Tak więc do ww. usług fotografa dochodzi jeszcze odpowiedzialność i opieka nad fotografowanymi osobami. Wcale nie żartuję!
3 załącznik(ów)
Może jest ktoś chętny? Dam namiary jakby co ;) Jakiś letni wysyp ofert pracy za darmo :mrgreen:
Załącznik 16943
i tutaj również:
Załącznik 16947
Załącznik 16946
Daj namiary chętnie się umówię i nie przyjdę :mrgreen: