2 załącznik(ów)
Odp: Migawka elektroniczna na matrycy CMOS /efekt rolling shutter/
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Pierwsza mechaniczna raczej nie miała by sensu.
Dziś w zasadzie jedyna wada EFCS to problem z bokeh na bardzo jasnych szkłach przy bardzo krótkich czasach.
p,paw
No nie do końca. W przypadku Sony podczas fotografowania I kurtyną elektroniczną z błyskiem RAWy z stają się niedoświetlone. Kolejna sprawa to konieczność wyłączenia DRO (Dynamic Range Optimizer) w SONY!!!!!!!!
Zresztą pisano tez o RAWach i zakresie tonalnym (co potwierdzam)
"Migawka elektroniczna (nie mylić z mechaniczną sterowaną elektronicznie), oprócz efektów "rolling shutter" i "bandingu" może mieć też kolejną wadę. Ze względu na oszczędność czasu przy czytaniu kolejnych linii, zmniejszony zakres tonalny albo interpolacja danych. Nie zawsze to musi przeszkadzać, ale różnica jest i pewnie wyjdzie szczególnie przy "wyciąganiu" z cieni."
https://www.youtube.com/watch?v=LQTa...nel=MannyOrtiz
Załącznik 12704
Załącznik 12705
Powiem Wam, że często używam elektronicznej w R i nie zauważyłem żadnego problemu w kontekście jakości, ilości światła, jedyne co to zniekształcenia przy zdjęciach w ruchu. No ale ja nie uprawiam wysublimowanej fotografii, w której liczyłbym każdy bit ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Powiem Wam, że często używam elektronicznej w R i nie zauważyłem żadnego problemu w kontekście jakości, ilości światła, jedyne co to zniekształcenia przy zdjęciach w ruchu. No ale ja nie uprawiam wysublimowanej fotografii, w której liczyłbym każdy bit ;)
No ja używam elektronicznej na pokazach lotniczych (za wyjątkiem propów - bo ruch śmigieł). Głownie dlatego, że szkoda mi mechanicznej migawki na te tysiące klapnięć no i że w spottingu w zasadzie zdjęć się nie obrabia to te 12 bitów to z zapasem starcza.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Podpowiedz proszę, w R elektroniczna migawka = cicha migawka? Bo w innych korpusach włącza się to jawnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
No ja używam elektronicznej na pokazach lotniczych (za wyjątkiem propów - bo ruch śmigieł). Głownie dlatego, że szkoda mi mechanicznej migawki na te tysiące klapnięć no i że w spottingu w zasadzie zdjęć się nie obrabia to te 12 bitów to z zapasem starcza.
p,paw
Co do śmigieł to oczywiście racja - mam dwa swoje przykłady w galerii:
http://lotnictwo.net.pl/gallery/phot...to-635948.html
http://lotnictwo.net.pl/gallery/phot...to-537025.html
ale w R problem jest również taki, że jeśli jest inne tło niż niebo, to strasznie go "kładzie" (w sensie tło kładzie), co wygląda mocno nienaturalnie (wieczorem jak siądę do swojego kompa to wrzucę przykład, mam trochę z Ostrawy spod płotu) - z tego co kojarzę w R5 chyba też to widać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Podpowiedz proszę, w R elektroniczna migawka = cicha migawka? Bo w innych korpusach włącza się to jawnie.
Tak, dokładnie jak napisałeś.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Przy migawce mechanicznej przesuwa się jej szczelina i piksele są sczytywane rząd po rządku, i nie ma zniekształceń
Przy migawce mechanicznej nie ma efektu rolling shutter, mówisz? :)
https://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/a...tomobilowe.jpg
Jest, jak najbardziej, opisują go podręczniki fotografii nawet jeszcze tradycyjnej - tyle, że po prostu nie zawsze rzuca się w oczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Przy mechanicznej migawce szczelinowej odnośnie efektu rolling shutter rozgraniczyłbym migawki o przebiegu lamelek pionowym (z góry na dół) oraz te o przebiegu poziomym (gdzie roleta lata od lewej do prawej, czy na odwyrtkę) bo to jest bardziej istotne odnośnie efektu rolling shutter ;)
A to czemu?
W zależności od kierunku ruchu migawki względem kierunku ruchu obiektu/aparatu zmienia się charakter efektu, przekoszenie przy prostopadłym albo rozciągnięcie/ściśniecie przy równoległym, ale poza tym różnicy nie ma. No chyba, że masz na myśli, że panoramuje się głównie w kadrze poziomym? Acz np. na wspominane już tu łopaty śmigła itp. kierunek ruchu migawki nie miałby najmniejszego wpływu.
Temat fajnie pomagają zrozumieć animacje w Wikipedii
https://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_shutter
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przy mechanicznej migawce szczelinowej odnośnie efektu rolling shutter rozgraniczyłbym migawki o przebiegu lamelek pionowym (z góry na dół) oraz te o przebiegu poziomym (gdzie roleta lata od lewej do prawej, czy na odwyrtkę) bo to jest bardziej istotne odnośnie efektu rolling shutter ;)
Dokładnie tak. Dlatego właśnie rozpowszechniły się migawki lamelkowe o przebiegu pionowym, aby nie wychodziły jajowate kółka oraz skrócenie, lub wydłużenie, obiektu w ruchu, zależnie od zgodności jego kierunku z kierunkiem ruchu migawki.