1 załącznik(ów)
Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Mam pytanie, nie znam niuansów tego systemu, może czegoś nie wiem i ktoś mnie uświadomi.
Pierwszy raz spotykam się z takim problemem. Dotyczy on filmowania tym obiektywem na R6.
Niezależnie od włączonej stabilizacji w aparacie czy obiektywie (wszystkie kombinacje), czy z ręki, czy na gimbalu
przy rejestracji w ruchu, brzegi trzęsą się jak galareta.
Problem polega na tym, że to nie cały obraz się trzęsie. Środek jest stabilny (tak do APS) a czym bliżej krawędzi tym gorzej.
Na EF 35/2 IS wszystko jest w porządku, czyli to nie wina aparatu.
Podejrzewam, że korekcja dystorsji może się nie wyrabiać, no ale R6 to nie jest antyk.
Zapewne masz rację
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM lens review https://www.youtube.com/watch?v=W4o1Zad5YTw
Załącznik 14951
Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Już widzę, jak kolega Hubert zaraz wytłumaczy, że to przez nie użycie odpowiedniego narzędzia dostarczonego przez Canona, czyli korekcji obiektywu w korpusie. Może to i lepsze od naginania kombinerkami matrycy do tego obrazka :mrgreen:
Soczewki są wypukłe lub wklęsłe, więc normalne jest, że zakrzywiają. Odwzorowanie prostoliniowe to wada optyczna, którą łatwo można symulować za pomocą optyki obliczeniowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Soczewki są wypukłe lub wklęsłe, więc normalne jest, że zakrzywiają.
Pojedyńcze soczewki zakszywiają, ale większość obiektywów jest rektalinearna i dystorsję są niewielkie.
Za czasów "analoga" nie było komputerów a mimo to robiono obiektywy dające się używać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Odwzorowanie prostoliniowe to wada optyczna, którą łatwo można symulować za pomocą optyki obliczeniowej.
Odwzorowanie liniowe to nie wada, to zaleta.
Optykę obliczeniową zostawmy Janowi i astrofizykom :lol:
Problem polega na tym, że gdyby cały obraz drgał równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
Tu drgania są przesunięte w czasie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Problem polega na tym, że gdyby cały obrad drgań równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
To musi być jakiś ficzer zaimplementowany w protokole RF, o którym sam Canon zapomniał :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Pojedyńcze soczewki zakszywiają, ale większość obiektywów jest rektalinearna i dystorsję są niewielkie.
Za czasów "analoga" nie było komputerów a mimo to robiono obiektywy dające się używać.
Odwzorowanie liniowe to nie wada, to zaleta.
Optykę obliczeniową zostawmy Janowi i astrofizykom :lol:
Problem polega na tym, że gdyby cały obraz drgał równomiernie, to jest to do skorygowania w programie montażowym.
Lubię Cię, Kolego Mamrot (jadąc w Dolomity będę spał po drodze w hostelu Marmota w Innsbrucku ;)), więc wyjaśnię, że z mojej strony to był taki złośliwy żart, nie mający nic a nic wyjaśnić Twój problem. Zgadzam się z Twoim podejrzeniem, że gównianość tego obiektywu powoduje niezdążanie z korekcją programową - coś jak gdy w streamie z netu nagle chwilowo zabraknie danych.
Obiektyw został stworzony dla rzeszy niedzielnych fotografów (bez żadnych negatywnych skojarzeń), którzy cieszą się z posiadania prawdziwego aparatu i nigdy nie będą robić zdjęć w RAWach oraz inaczej niż na A lub P. Takie możliwości miały kiedyś dobre kompakty, na przykład posiadany wciąż przeze mnie Lumix LX3. Ale rynek kompaktów zdechł i Canon usiłuje jeść w ten sposób kawałek tortu.
Też Cię lubię, ale ja mało kogo nie lubię.
A optyka obliczeniowa działa na mnie jak płachta na byka i już myślałem, że teorie Jana dokonały przerzutu na zdrową tkankę użytkowników.
Więc tak. Ja nie jestem użytkownikiem tego aparatu a nawet systemu RF.
Nie znam zaawansowanego menu i chciałem wykluczyć swój brak wiedzy. Może coś pominąłem.
Problem wystąpił u znajomej, której miałem pomoc w montażu rejestracji z imprezy rodzinnej.
Postanowiłem zdiagnozować organoleptycznie ten objaw i mi się nie udało.
Też nie mam nic z R, bo mam wystarczająco dużo dobrej jakości klamotów EF i nie widzę sensu wydawania pieniędzy na zaspokojenie fanbojowych kaprysów. Ale czytam sobie rozrywkowo i tak też się czasem wypowiadam. Chcę wnieść trochę humoru i zabawy w to miejsce, ale wszelkiego rodzaju gajowi dbają, żeby nie było za wesoło. Kretowiska, kretowiska...
Chyba zatrybiłem o co chodzi, przynajmniej tak mi się wydaje.
To jest rolling shutter, tylko nie zwykły liniowy do przeżycia ale powyginany.
Oprócz przesunięcia horyzontalnego dochodzi wertykalne,
tylko to pierwsze szczególnie na rogach potrafi być w innej fazie niż drugie.
Ave optyka obliczeniowa!!!!!!!
A jednak! Nawet zdrową tkankę niepostrzeżenie naruszają nitki pleśni obliczeniowej.