Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..
Canon jest liderem pierdylionozy pod względem upakowania matryc. Już w 2009 r. mieli matryce APS-C 18 Mp, podczas gdy Sony miało 14 Mp, a Nikon 12 Mp. Dopiero niedawno Fuji wyprzedziło pod tym względem Canona pakując matrycę 40 Mp do APS-C. Sytuacja w upakowaniu matryc FF wyglądała podobnie, a od paru lat przewodzi SONY (61 Mp).
Spodziewałbym się więc przede wszystkim gęściejszej matrycy, np. 30 Mp, a nie "szybszej". "Szybkość" matrycy zależy właściwie od procesora graficznego, a nie od niej samej, i tu, owszem, może być szybciej, ale niekoniecznie lepiej pod względem jakości obrazu.
Jeszcze w 2011 r., gdy nabyłem C 550D z matrycą 18 Mp, wydawało mi się, że wzrost gęstości matryc jest bardzo pożądany, ale gdy już stałem się posiadaczem C 80D z 24 Mp to ostudziło moje zapędy, i teraz na matrycę APS-C 32 Mp patrzę jak pies na jeża, więc mając w pamięci uprzednie zagrania Canona nie wróżyłbym innych, lecz stary kotlet w nowym opakowaniu i parę fiuczerów na osłodę. Tradycyjnie coś zostanie poprawione kosztem spieprzenia tego, co było wcześniej dobre, a tu bym stawiał na jakość obrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Canon jest liderem pierdylionozy pod względem upakowania matryc. Już w 2009 r. mieli matryce APS-C 18 Mp, podczas gdy Sony miało 14 Mp, a Nikon 12 Mp. Dopiero niedawno Fuji wyprzedziło pod tym względem Canona pakując matrycę 40 Mp do APS-C. Sytuacja w upakowaniu matryc FF wyglądała podobnie, a od paru lat przewodzi SONY (61 Mp).
Spodziewałbym się więc przede wszystkim gęściejszej matrycy, np. 30 Mp, a nie "szybszej". "Szybkość" matrycy zależy właściwie od procesora graficznego, a nie od niej samej, i tu, owszem, może być szybciej, ale niekoniecznie lepiej pod względem jakości obrazu.
Jeszcze w 2011 r., gdy nabyłem C 550D z matrycą 18 Mp, wydawało mi się, że wzrost gęstości matryc jest bardzo pożądany, ale gdy już stałem się posiadaczem C 80D z 24 Mp to ostudziło moje zapędy, i teraz na matrycę APS-C 32 Mp patrzę jak pies na jeża, więc mając w pamięci uprzednie zagrania Canona nie wróżyłbym innych, lecz stary kotlet w nowym opakowaniu i parę fiuczerów na osłodę. Tradycyjnie coś zostanie poprawione kosztem spieprzenia tego, co było wcześniej dobre, a tu bym stawiał na jakość obrazu.
A nie miałeś takowych obaw, gdy nabywałeś swoje R5?
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
A nie miałeś takowych obaw, gdy nabywałeś swoje R5?
Żarty się Ciebie trzymają ;) Nie mam R5 i mieć nie zamierzam. Mój "koń roboczy" to aktualnie 7D II, poprzednio 80D, a jeszcze wcześniej 550D. C 6D mam do dekoracji, a M2 i M5 do podnoszenia sobie ciśnienia :mrgreen:
Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Wkrótce szykuje się premiera następcy R6 czyli modelu Canon EOS R6 Mark II. Na stronie canonrumors podane już są nawet ceny nowego body wraz z obiektywami kitowymi oraz z całkiem nowym obiektywem RF 135/1.8. Ciekawe jak cena z rynku amerykańskiego przeniesie się na naszą w pln - $2499 USD? Zmiany wg plotek niby niewielkie ale mnie najbardziej zastanawia matryca, czy będzie to całkiem nowy sensor czy np. Canon zdecyduje się na zastosowanie super szybkiej matrycy z modelu R3 (w co wątpię).
jeśli to będzie tylko to co zapowiadają, to nie skłonią mnie do przesiadki, zresztą R6 to jest ciągle body na czasie i pewnie jeszcze przez 2-3 lata takie zostanie
niech lepiej zaczną robić dobre tanie nie-Lki :P
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jeśli to będzie tylko to co zapowiadają, to nie skłonią mnie do przesiadki, zresztą R6 to jest ciągle body na czasie i pewnie jeszcze przez 2-3 lata takie zostanie
niech lepiej zaczną robić dobre tanie nie-Lki :P
Haha dobre i tanie Lki? :P To się uśmiałem :) Sam doskonale wiesz ile RF-y z czerwonym krążkiem kosztują...Mnie brakuje do szczęścia czegoś pośrodku ze światłem f/1.4 ale znając Canona to będzie wszystko super poza ceną...
Co do R6 to ja też nie zamierzam zmieniać, moja ma się dobrze i zmienię tylko jeśli dadzą np. nową matrycę bo te inne ficzery mnie nie interesują.
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Haha dobre i tanie Lki? :P To się uśmiałem :) Sam doskonale wiesz ile RF-y z czerwonym krążkiem kosztują...Mnie brakuje do szczęścia czegoś pośrodku ze światłem f/1.4 ale znając Canona to będzie wszystko super poza ceną...
Co do R6 to ja też nie zamierzam zmieniać, moja ma się dobrze i zmienię tylko jeśli dadzą np. nową matrycę bo te inne ficzery mnie nie interesują.
To szykuj hajs bo będzie nowa matryca, a reszta kosmetycznie pierdoły.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
To szykuj hajs bo będzie nowa matryca, a reszta kosmetycznie pierdoły.
Shiiiit ale jak dadzą tą z R3 miałem na myśli bo te, że będzie 24mpix to niby wiemy.
a jaką inną mają dać? wątpię żeby robili od zera nową matrycę dla R6mk2
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
a jaką inną mają dać? wątpię żeby robili od zera nową matrycę dla R6mk2
Wiesz ja bym osobiście bardzo chciał aby to była ta z R3 ale szczerze w to wątpię. Myślę, że zobaczymy niebawem bo plotki już są dość konkretne i nawet cenę w USA podali.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
nie-Lki :mrgreen:
Taa już widzę jak Canon zrobi szkła nie L ze światłem f/1.4...Chciałbym ale jakoś tego nie widzę :( Dla mnie takie 85/1.4 za powiedzmy te 6 tysięcy byłoby spoko, do tego 35/1.4 i mam zestaw na śluby idealny :)