Tak wyglądał oryginał
Załącznik 13490
Wersja do druku
Tak wyglądał oryginał
Załącznik 13490
Dalsze zabawy EOS R6m2 + RF 50/1.2 L
24.
Załącznik 13491
No. I tu jest dużo lepiej niż z tymi paskudnymi drzewami w tle. A próbowałeś ten sam kadr z S23U? Pewnie też można wypożyczyć... :mrgreen:
Mnie to jakoś kompletnie nie bierze, Mi wystarcza, gdy nieostrość jest ładna, ale nie musi być totalna.
To drugie zdjęcie z Filipem w polu to chyba jakoś dziwnie obrobione, bo jakość zdjęcia jest jak z telefonu właśnie, albo jakaś kompresja a'la Facebook. W tym zdjęciu już fajnie rozmyte tło, ale w przypadku drzew (też wolę to zdjęcie niż to w polu) rozmycie trochę jak w RF85 f2.0, czyli krytykowane tutaj przez niektórych :). Choć, żeby nie być też totalnie krytycznym - chciałbym zobaczyć podobne zdjęcie np Sigmą art, albo czymkolwiek innym słynącym z miękkiego rozmycia tła.
Dla przykładu wrzucam podobne zdjęcie (bokeh z drzewami w tle) z RF85 f2.0 właśnie. Skala odwzorowania z grubsza podobna, w moim przypadku drzewa dalej od obiektu, ale za to 85mm ogniskowa i f2.0
Załącznik 13506
PS: jeśli sobie nie życzysz wtrąceń innych zdjęć w Twoim wątku, to usunę :)
No właśnie bez obróbki to zdjęcie też tak smartfonowo mi wyszło.
Powiedz Bangi jak oceniasz R5 vs R6 mark 2 w kwestii jakosci obrazka ?
Obrazek z R6m2 podoba mi się zdecydowanie bardziej niż z R5 czy nawet R. Odniosłem również wrażenie, że szczególnie na wyższym ISO (powyżej 1600) szumi zdecydowanie mniej niż R/R5. Ogólnie aparat bardzo mi się spodobał, AF dużo lepszy niż w R (wykrywanie twarzy/oka działało dużo zdecydowanie szybciej niż w R). Nawet taka może pierdoła dla niektórych, ale połączenie aparatu ze smartfonem (Camera Connect) również trwało zdecydowanie szybciej. Przez pryzmat moich potrzeb R6m2 to super aparat.