1 załącznik(ów)
Odp: Canon RF 28-70mm f/2L USM
Sigma ujawnia specyfikację 28-70 mm f/2.0 dla pełnoklatkowego bezlusterkowca!
https://www.sonyalpharumors.com/new-...K5bq3U9sCuGryc
liczyłbym na 2x niższą cenę od Canona, który ceni się obecnie na 16.359,00 zł wzięte z sufitu 8-)
Pożyjemy , zobaczymy...
Załącznik 7651
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wszystko pięknie tylko, że ani tej Sigmy nie podepniesz do RF ani Canona do FE [emoji12]
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wszystko pięknie tylko, że ani tej Sigmy nie podepniesz do RF ani Canona do FE [emoji12]
Mam Sony i Nikona Z (przez adapter), ale Sigma może się w końcu obudzi.
A tak serio - może kiedyś tam przyszłości Sigma dogada się z Canonem odnośnie bagnetu RF, bo przy takich szkłach będzie kolosalny zbyt przez canoniarzy i nikoniarzy w przypadku 1/2 ceny Canona RF.
Póki co od trzech lat istnieje Sigma 35 f1,2 a dla Canona jej nie ma.
A w 2016 roku Sigma opatentowała 200mm f2 i do dzisiaj go nie ma.
Od patentów do produktu daleka droga.
Dodając problem z patentem na RF nie liczę na szybką dostępność tej Sigmy.
Podczas pracy z obiektywami EF, używałem głównie 35L i 85/1.8 - będąc sceptycznie nastawiony do jakichkolwiek zoomów. Po przejściu na R6 zapiąłem raz na body 28-70/2 i...już go nie zdjąłem. Fenomenalny obiektyw. Pod każdym względem - tzw. plastyki (cokolwiek to znaczy), ostrości, celności i szybkości AF. Do tego daje olbrzymią uniwersalność. Wady? W pewnym sensie waga. Jeśli przychodzi go używać przez całe repo ślubne, to jego ciężar daje się we znaki. W moim przypadku noszę go na peak design, przewieszonego przez ramię, więc obciążenie jest nieco mniejsze. Do plenerowego portretu zostawiłem sobie 135L, bo dla kogoś, kto lubi "ciasne kadry", to znakomity obiektyw.
28-70/f2 mam i ja - szklo robi wrażenie po rozpakowaniu :lol:.
Jedna rzecz - kupiłem UV Marumi Lens Protect Exus i po zakręceniu nie wchodzi osłona przeciwsłoneczna (jest minimalnie za szeroki) - muszę najpierw zakręcić ja a pozniej dopiero filtr, ale oznacza to, ze obiektyw musi być ciagle z osłona.
Cytat:
Zamieszczone przez
BigCactus
Jedna rzecz - kupiłem UV Marumi Lens Protect Exus i po zakręceniu nie wchodzi osłona przeciwsłoneczna (jest minimalnie za szeroki) - muszę najpierw zakręcić ja a pozniej dopiero filtr, ale oznacza to, ze obiektyw musi być ciagle z osłona.
Mam filtr hoya fusion i żadnych problemów
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
BigCactus
Marumi MC UV i mam to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Mam filtr hoya fusion i żadnych problemów
Normalnie możesz zakładać osłonę mając założony filtr? Który dokładnie?
Nie przeszło mi nawet przez myśl przy kupowaniu filtra Marumi że będzie on przeszkadzać w swobodnym zakładaniu osłony przeciwsłonecznej. Pytając w jednym z bardziej znanych sklepów z asortymentem fotograficznym o filtr z cienkimi ramkami usłyszałem że przy 95mm wszystkie będą szersze.
Cytat:
Zamieszczone przez
o rly??
Normalnie możesz zakładać osłonę mając założony filtr? Który dokładnie?
Nie przeszło mi nawet przez myśl przy kupowaniu filtra Marumi że będzie on przeszkadzać w swobodnym zakładaniu osłony przeciwsłonecznej. Pytając w jednym z bardziej znanych sklepów z asortymentem fotograficznym o filtr z cienkimi ramkami usłyszałem że przy 95mm wszystkie będą szersze.
dokładnie tak, zakładam i zdejmuje osłonę jak by nic nie było nakręcone na obiektyw, filtr jak pisałem hoya antistatic uv (jak wróce z pracy, to moge "nakręcić" filmik na poparcie moich słow :-) )
na marginesie juz dawno porzestałem wierzyc w to co mówia sprzedawcy